Παραμένει η αβεβαιότητα για το εύρος των ζημιών που προκάλεσε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στον ναό του Βήλου, σε αυτό το κόσμημα της αρχαίας πόλης της Παλμύρας, στη συριακή έρημο.

Πρόκειται για τη δεύτερη πράξη καταστροφής μέσα σε μία εβδομάδα που διαπράττουν οι τζιχαντιστές εναντίον ενός ναού στην Παλμύρα, η οποία κατατάσσεται από την Unesco στην παγκόσμια κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Την Κυριακή (χθες), το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως το ΙΚ κατέστρεψε με εκρηκτικά ένα μέρος του ναού που είναι αφιερωμένος στον θεό Βήλο.

Ένας αντικαθεστωτικός μαχητής στην Παλμύρα, ο Μοχάμεντ Χάσαν αλ-Χόμσι, έκανε κι εκείνος λόγο για τη μερική καταστροφή του ναού. «Χρησιμοποίησαν δοχεία και βαρέλια γεμάτα εκρηκτικά, που είχαν ετοιμάσει από πριν», είπε.

Ωστόσο ο διευθυντής Αρχαιοτήτων και των μουσείων της χώρας, o Μάαμουν Αμπντελκάριμ, εμφανίστηκε σήμερα πιο επιφυλακτικός. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει, οι τζιχαντιστές του ΙΚ προχώρησαν την Κυριακή σε μία έκρηξη στην αυλή του ναού, αλλά το κλειστό τμήμα του ναού και η μπροστινή κιονοστοιχία είναι ανέπαφες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η αυλή είναι τεράστια, καλύπτει 43.000 τετραγωνικά μέτρα και στο προσωπικό των υπηρεσιών των Αρχαιοτήτων δεν επετράπη από τους τζιχαντιστές να πλησιάσουν», πρόσθεσε.

Στην Παλμύρα, που αποκαλείται «μαργαριτάρι της ερήμου», ο ναός του Βήλου είναι αναμφισβήτητα το πιο εντυπωσιακό κτίριο.

«Ενώνει με μοναδικό τρόπο την ανατολική και την ελληνορωμαϊκή τέχνη. Ακόμη, έχει όλα τα χαρακτηριστικά του αρχαίου ναού, τον βωμό, τη στέρνα, τις κολόνες. Μαζί με το Μπααλμπέκ στον Λίβανο, είναι ο πιο ωραίος ναός της Μέσης Ανατολής», σημειώνει ο Αμπντελκάριμ.

Χρειάστηκε περισσότερο από ένας αιώνας για να κατασκευαστεί καθώς η ανέγερσή του ξεκίνησε το 32 και τελείωσε τον δεύτερο αιώνα. Κατακτήθηκε τον Μάιο από το ΙΚ, το οποίο έχει ήδη καταστρέψει πολλά αρχαιολογικά κοσμήματα στο Ιράκ, όμως πριν από τον πόλεμο 150.000 τουρίστες επισκέπτονταν τον χώρο αυτόν.

Το ΙΚ θεωρεί τα προϊσλαμικά θρησκευτικά έργα, ιδίως τα αγάλματα, ειδωλολατρικά.

Στις 23 Αυγούστου, το ΙΚ είχε καταστρέψει ολοσχερώς με εκρηκτικά τον ναό του Μπααλσαμίν καταστρέφοντας το κλειστό μέρος του ναού, ενώ οι γύρω κολόνες κατέρρευσαν. Μερικές ημέρες αργότερα, το ΙΚ έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει τον ναό να έχει μετατραπεί σε σωρό ερειπίων.

Δεν είναι το μοναδικό έγκλημα των τζιχαντιστών στην πόλη αυτή. Στις 18 Αυγούστου, έκοψαν το κεφάλι του πρώην διευθυντή των Αρχαιοτήτων της Παλμύρας Χάλεντ αλ-Άσαντ, 82 ετών, αφού τον εκτέλεσαν και τον κρέμασαν από έναν πάσσαλο.

Το ΙΚ πλησιάζει στη Δαμασκό

Στη Δαμασκό, το ΙΚ ενεπλάκη σήμερα σε οδομαχίες με τους ισλαμιστές αντάρτες προσεγγίζοντας έτσι στο κέντρο της συριακής πρωτεύουσας.

Οι συγκρούσεις διεξήχθησαν στην Καντάμ, μια νότια συνοικία της πρωτεύουσας, όπου η τζιχαντιστική οργάνωση πήρε τον έλεγχο δύο δρόμων στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

«Είναι το πιο κοντινό σημείο στην καρδιά της πρωτεύουσας στο οποίο έχει φθάσει το ΙΚ», ανέφερε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, κάνοντας λόγο για 15 θανάτους χθες στις βίαιες συγκρούσεις που ανάγκασαν τους αμάχους να φύγουν.

Οι τζιχαντιστές ήρθαν από τη Χατζάρ αλ-Άσουαντ, μια γειτονική συνοικία, όπου η παρουσία τους χρονολογείται από τον Ιούλιο του 2014.