Τέσσερις Λίβυοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και έξι τραυματίστηκαν σε νέες μάχες με οργανώσεις ισλαμιστών στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης χθες Κυριακή.

Δυνάμεις πιστές στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης μάχονται με ισλαμιστές στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, από πέρυσι, μετά την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι το 2011.

Μια ίλη αρμάτων μάχης συμμετείχε στις εχθροπραξίες στο πλευρό των μονάδων των ισλαμιστών που προσπαθούν να προελάσουν στα δυτικά της Βεγγάζης, ανέφεραν αξιωματικοί του στρατού. Οι μάχες μαίνονταν ως αργά το απόγευμα.

Δυνάμεις του στρατού υποστηριζόμενες από οπλισμένους κατοίκους έχουν ανακαταλάβει ορισμένα τμήματα της Βεγγάζης που είχαν χάσει την περασμένη χρονιά. Όμως επικριτές των προσπαθειών τους επισημαίνουν πως τα πεπαλαιωμένα μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα που χρησιμοποιούνται δεν έχουν όπλα ακριβείας και έχουν καταστρέψει τμήματα της πόλης χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Αναφέρθηκαν επίσης μάχες ανάμεσα σε μονάδες του στρατού που δηλώνουν πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και το Ισλαμικό Κράτος έξω από την πόλη Ντέρνα, ανατολικά της Βεγγάζης.

Η Πολεμική Αεροπορία έκανε επιδρομή εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους έξω από τη Ντέρνα, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του στρατού. Σημειώθηκαν επίσης μάχες ανάμεσα σε χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή.

Το Ισλαμικό Κράτος ξεκίνησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης, από την οποία το εκδίωξε μια αντίπαλη ισλαμιστική οργάνωση τον Ιούνιο. Δυνάμεις του στρατού βρίσκονται έξω από τη Ντέρνα αλλά δεν έχουν αποπειραθεί να καταλάβουν την πόλη, εστία τζιχαντιστών.

Οι μάχες σε πολλαπλά μέτωπα υπογραμμίζουν το χάος στη Λιβύη, όπου διάφορες ένοπλες οργανώσεις υποστηρίζουν δύο αντίπαλες κυβερνήσεις που αντιπαρατίθενται για την εξουσία. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση μετακινήθηκε στην ανατολική Λιβύη αφότου η πρωτεύουσα, η Τρίπολη, καταλήφθηκε από μια συμμαχία ισλαμιστικών οργανώσεων που εγκαθίδρυσε δική της Βουλή και κυβέρνηση.

(φωτογραφία αρχείου)