Στην ουσιαστική διαπραγμάτευση, ενός εκ των πιο σημαντικών πτυχών του Κυπριακού προβλήματος, αυτής του περιουσιακού, εισέρχονται από την Τρίτη οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί.

Την ίδια ώρα πληροφορίες φέρουν τα Ηνωμένα Έθνη να συστήνουν σε Αναστασιάδη- Ακιντζί κοινή δήλωση, με την οποία να δημοσιοποιούν «επίτευξη προόδου» στις συνομιλίες.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά εμφανίζεται διστακτική να συναινέσει, και για λόγους τακτικής για να μην αποδυναμωθεί η διαδικασία της διασταυρούμενης διαπραγμάτευσης, αλλά και για λόγους ουσίας, αφού στον μέχρι τώρα απολογισμό με τις νέες συγκλίσεις στις θέσεις των δύο πλευρών, η πλάστιγγα γέρνει προς όφελος της τουρκοκυπριακής πλευράς με δεδομένη τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους τρεις μήνες στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού των εξουσιών έναντι του περιουσιακού και των κριτηρίων στο εδαφικό.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, λύση του «γόρδιου δεσμού», που αποτελεί το θέμα του χρήστη των περιουσιών ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές αντίστοιχα, θα επιχειρήσουν να δώσουν Αναστασιάδης και Ακιντζί. Οι διαφορές των δύο πλευρών παραμένουν αγεφύρωτες γι’ αυτό και παραπέμπεται το θέμα για πολιτική απόφαση.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι ξεκινά «μια νέα διαδικασία, η οποία στη βάση κάποιων συγκεκριμένων δεδομένων μάς επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι».

Όλα, είπε, θα κριθούν από το αποτέλεσμα, το οποίο θα εξαρτηθεί από τη βούληση των εμπλεκομένων. «Οι επόμενοι μήνες, η επόμενη περίοδος, θα είναι καθοριστική για το πώς θα εξελιχτεί η όλη προσπάθεια και για να είμαστε σε θέση να προβούμε σε πιο ασφαλείς προβλέψεις», σημείωσε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι στις συναντήσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί, 1η και 14η Σεπτεμβρίου, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο περιουσιακό, «ένα κεφαλαιώδες θέμα για τη δική μας πλευρά, ένα θέμα που απασχολεί τις διαπραγματεύσεις για αρκετό καιρό και η ενδεχόμενη πρόοδος σε ένα τέτοιο κεφάλαιο θα είναι καθοριστική για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Ερωτηθείς, αν θα συζητηθούν και τα κριτήρια για το περιουσιακό, είπε «σίγουρα. Αυτή τη στιγμή έχει συμφωνηθεί το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία – έχει ανακοινωθεί αυτό – έχουν συμφωνηθεί ενδεχόμενες θεραπείες, έχουν υποβληθεί κατηγορίες – η δική μας πλευρά έχει υποβάλει διψήφιο αριθμό κατηγοριών – και όλα αυτά είναι στο ευρύτερο πλαίσιο της συζήτησης για τα κριτήρια που πρόκειται να κυριαρχήσουν των συζητήσεων την επόμενη περίοδο».

Και μια ενδεχόμενη συμφωνία για τα κριτήρια θα είναι, εξήγησε ο κ. Χριστοδουλίδης, οι όροι εντολής της Επιτροπής που θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα.