Την θανατική ποινή επέβαλαν οι δικαστές της πόλης Τσαντ μετά από συνεδρίαση που διήρκεσε δύο ημέρες σε δέκα πρόσωπα τα οποία κρίθηκαν ένοχα για τρομοκρατία και για συμμετοχή στην ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ της Νιγηρίας μετά τη σύλληψή τους έπειτα από μια διπλή επίθεση βομβιστριών-καμικάζι νωρίτερα το καλοκαίρι στην Ντζαμένα

«Οι καταδικασθέντες θα τουφεκιστούν», δήλωσε ο Λουαμπαμπέ Μαχουλί Μπρουνό, ο επικεφαλής εισαγγελέας, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, τα όπλα που κατασχέθηκαν στην επιχείρηση που οδήγησε στη σύλληψη των υπόπτων θα τεθούν στη διάθεση του κράτους, ενώ «οι ψυχοτρόπες ουσίες» που κατασχέθηκαν επίσης «θα καταστραφούν».

Η δίκη, που άρχισε την Τετάρτη, ήταν η πρώτη στο Τσαντ με κατηγορούμενους υπόπτους για συμμετοχή στην Μπόκο Χαράμ. Η διαδικασία, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, επρόκειτο να διαρκέσει περίπου οκτώ ημέρες, αλλά «για λόφους ασφαλείας επιταχύνθηκε και μεταφέρθηκε την Πέμπτη σε μυστική τοποθεσία», σύμφωνα με μια πηγή στο δικαστικό σώμα της αφρικανικής χώρας.

Οι επιθέσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου στη Ντζαμένα είχαν στοιχίσει τη ζωή 53 ανθρώπων (38 και 15 αντίστοιχα), συμπεριλαμβανομένων των τριών καμικάζι, ενώ είχαν τραυματίσει άλλους 181 (101 η πρώτη, 80 η δεύτερη).

Πριν από την πρώτη επίθεση, την 15η Ιουνίου, το κοινοβούλιο του Τσαντ αναμενόταν να συζητήσει επί ενός σχεδίου νόμου που προέβλεπε την κατάργηση της θανατικής ποινής. Όμως τα νέα αντιτρομοκρατικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του προέδρου Ιντρίς Ντεμπί μετά τις επιθέσεις προβλέπουν την επιβολή της εσχάτης των ποινών για τρομοκρατικές ενέργειες.

Το Τσαντ συμμετέχει, όπως και ο Νίγηρας και το Καμερούν, στη στρατιωτική δύναμη που μάχεται σε συνεργασία με τον στρατό της Νιγηρίας για την εξάρθρωση της Μπόκο Χαράμ. Ο πρόεδρος Ντεμπί υποστηρίζει ότι η ισλαμιστική οργάνωση μπορεί να έχει εκμηδενιστεί ως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Ανάμεσα στους καταδικασθέντες είναι ο 30χρονος Μαχάματ Μουστάφα, γνωστός και ως Μπάνα Φανάγε, που κατά τις αρχές του Τσαντ ήταν ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων της 15ης Ιουνίου.