Όποιος λέει ότι ζούμε στον 21ο αιώνα, μάλλον δεν έχει επισκεφτεί το Lasqueti, έναν νησιωτικό ανέγγιχτο από την σύγχρονη εποχή, παράδεισο, κοντά στο Βανκούβερ του Καναδά (περίπου 150 χιλιόμετρα).

Κι αυτό γιατί οι κάτοικοι, φαίνεται να έχουν γυρίσει την πλάτη στον φασαριόζικο πολιτισμό, έχοντας επιλέξει έναν χαμηλών τόνων τρόπο ζωής που αναζωογονεί τα ανθρώπινα κύτταρα… Η γαλήνια αυτή κοινότητα, κατοικείται από περίπου 400 άτομα, τα οποία έχουν αποκηρύξει τον πολιτισμό, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ «16×9» από το Global News.

Η ιστορία ανέβηκε στο YouTube το 2012, αλλά μόλις πρόσφατα έγινε ανάρπαστο στους χρήστες του διαδικτύου.

Το Lasqueti είναι ένα νησί εκτός δικτύου, κυριολεκτικά. Δεν συνδέεται με υποδομές ενέργειας και πολλοί κάτοικοι στηρίζονται σε ηλιακούς συλλέκτες για την παραγωγή ηλεκτρισμού για τα σπίτια τους. Το νησί διαθέτει επίσης ένα μπαρ, ένα καφέ και μια «κοινόβια αποθήκη», από όπου μπορείτε να πάρετε ό, τι ταιριάζει στο γούστο σας, χωρίς να δώσετε καθόλου χρήματα.

ok2 ok1

Αν θέλετε έναν επίσημο ορισμό του τι εστί Lasqueti, ορίστε τι αναφέρει το μπλογκ του νησιού: «είναι ένα νησί, με ποιητές, καλλιτέχνες, φυσικούς, ψαράδες, υλοτόμους, καλλιεργητές, σχεδιαστές, επαγγελματίες μουσικούς, συγγραφείς, ορισμένους κατασκευαστές μικρής κλίμακας, καθώς και κάποιους συμβούλους εκπαίδευσης, της μηχανικής, της δασοκομίας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Ένας από τους κατοίκους, είναι και ο Al, ο οποίος εγκατέλειψε το Βανκούβερ πριν από περίπου 30 χρόνια, προκειμένου να ζήσει ήρεμα και γαλήνια. Το σπίτι του-το έχτισε μόνος του-, θερμαίνεται από με δύο σόμπες ξύλου και διαθέτει δύο μπανιέρες, που ζεσταίνονται με καυσόξυλα που βρίσκεται από κάτω. Αν διαθέτει πόσιμο νερό; Αυτό προέρχεται από «ένα ρυάκι που κυλάει από τον λόφο»…

Αν δεν σας έπεισε ο ευτυχισμένος Al, διαβάστε μερικές συμβουλές και από άλλους κατοίκους: «Εάν κάποια στιγμή, αποφασίσετε να έρθετε εδώ, παρακαλώ να έχετε αυτό κατά νου: Το Lasqueti δεν είναι κάποιος ουτοπικός παράδεισος, δεν είναι μια ‘εσκεμμένη κοινότητα’, και μάλλον δεν είναι ό, τι νομίζετε ότι είναι -είναι απλά ένα σχετικά απομακρυσμένο νησί, που κατοικείται από μια μικρή, σφιχτοδεμένη κοινότητα, ιδιόμορφη, από ανεξάρτητους σκεπτόμενους και ανοιχτόμυαλους ανθρώπους, με το δικό του μοναδικό πολιτισμό και την ταυτότητά του.

ok3

Ελάτε με ανοιχτό μυαλό, με την προθυμία να ανακαλύψετε κάτι λίγο διαφορετικό. Αντισταθείτε στον πειρασμό να προβάλλετε πάνω μας το όραμά σας για το τι αυτό το μέρος “πρέπει” να είναι. Είναι αυτό που είναι, και μας αρέσει έτσι ακριβώς όπως είναι. Εάν μπορείτε να συμβιβαστείτε με αυτό, τότε θα βρεθεί μία θέση για σας εδώ».

ok13 ok4 ok5 ok6 ok7 ok8 ok9 ok10 ok11 ok12