Την απόφαση να αναβάλουν την προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα διαδήλωση με επίκεντρο την αποκομιδή και διαχείριση των σκουπιδιών ανακοίνωσαν οι Λιβανέζοι διοργανωτές της εκστρατείας «Εσείς βρωμάτε» μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στη Βηρυτό και τις συγκρούσεις με την αστυνομία.

Στη σελίδα τους στο Facebook οι διοργανωτές ανακοίνωσαν πως θα δώσουν αργότερα συνέντευξη Τύπου για να εξηγήσουν γιατί οδηγήθηκαν στην απόφαση αυτή.

Στις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία χθες στη Βηρυτό, τουλάχιστον δεκαέξι άνθρωποι τραυματίστηκαν, ένας από τους οποίους νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η εκστρατεία «Εσείς βρωμάτε» έχει ήδη οργανώσει διάφορες διαδηλώσεις τις τελευταίες εβδομάδες για την εξεύρεση συνολικής λύσης στο πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων. Η κρίση ξέσπασε στα μέσα Ιουλίου, με το κλείσιμο από εξαγριωμένους κατοίκους της χωματερής στο Νάαμεχ, που βρίσκεται έξω από τη Βηρυτό. Αν και η αποκομιδή των απορριμμάτων επαναλήφθηκε ημέρες μετά, με την έλλειψη χώρων υγειονομικής ταφής τα απορρίμματα ρίχτηκαν πρόχειρα, σε κενούς χώρους.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σωροί σκουπιδιών έχουν λάβει ογκώδεις διαστάσεις στις συνοικίες. Ορισμένοι κάτοικοι καταφεύγουν στην καύση των απορριμμάτων στους δρόμους, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται τοξικές ουσίες.