Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προκάλεσε σήμερα την οργή της Ιαπωνίας καθώς επισκέφθηκε μία από τις Κουρίλες νήσους τις οποίες διεκδικεί το Τόκιο, θεωρώντας τις δικά της εδάφη, μετά την προσάρτησή τους από την τότε ΕΣΣΔ, στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι τόνοι μεταξύ των δύο χωρών ανέβηκαν, μέχρι του σημείου να διερωτηθεί η Μόσχα κατά πόσο είναι ειλικρινής η Ιαπωνία όσον αφορά τη δέσμευσή της ότι θα σέβεται την ιστορική αλήθεια και τη μνήμη ενός πολέμου που τελείωσε πριν από 70 χρόνια.

«Εκτιμούμε την Ιαπωνία, όμως αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις Κουρίλες που αποτελούν τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», τόνισε ο Μεντβέντεφ. «Για αυτό κάναμε, κάνουμε και θα κάνουμε επισκέψεις στις Κουρίλες νήους» συνέχισε ο Ρώσος πρωθυπουργός ο οποίος έχει επισκεφθεί και στο παρελθόν, το 2012, αυτό το αρχιπέλαγος των περίπου 19.000 κατοίκων.

Το θέμα των Κουρίλων, ενός αρχιπελάγους στη ρωσική Άπω Ανατολή κοντά στον απώτατο βορρά της Ιαπωνίας, δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο χωρών εδώ και σχεδόν 70 χρόνια. Το Τόκιο διεκδικεί τέσσερα από τα νησιά των Νότιων Κουρίλων που προσαρτήθηκαν από τους Σοβιετικούς στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η Ιαπωνία τα αποκαλεί «Βόρεια Εδάφη» της. Λόγω αυτής της διαφοράς, και παρά τις σημαντικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις τους, οι δύο χώρες δεν έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης μετά τη λήξη του πολέμου.

Ο Μεντβέντεφ έφτασε σήμερα σε ένα από τα νησάκια αυτά, το Ιτουρούπ, σε μια συμβολική χειρονομία καθώς σήμερα η Ρωσία τιμά τη γιορτή της σημαίας, δηλαδή την υιοθέτηση της ρωσικής σημαίας μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Φωτογραφήθηκε μάλιστα με νέους της περιοχής με φόντο μια τεράστια ρωσική σημαία και ανήρτησε τη φωτογραφία αυτή στη σελίδα του στο Instagram.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή Εβγκένι Αφανασίεφ στο Τόκιο για να του εκφράσει τη διαμαρτυρία του. Η επίσκεψη του Μεντβέντεφ «θίγει το συναίσθημα του ιαπωνικού λαού και είναι ιδιαιτέρως λυπηρή» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε να ματαιώσει την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει ο Κισίντα στη Μόσχα τον Σεπτέμβριο.

Η Μόσχα από την πλευρά της αντέδρασε καταγγέλοντας μια «ρητορική που μας υποχρεώνει να αμφιβάλουμε για τις διαβεβαιώσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης όσον αφορά το σεβασμό της στην ιστορική αλήθεια και τη μνήμη ενός πολέμου που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους», όπως τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik, το υπουργείο διευκρίνισε ότι οι επισκέψεις στα νησιά θα συνεχιστούν αφού, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «δεν έχουμε καμία πρόθεση να λάβουμε υπόψη μας τη θέση της Ιαπωνίας στην κατάρτιση του προγράμματος της (ρωσικής) ηγεσίας και των μελών της κυβέρνησης».

Από το Ιτουρούπ, ο πρωθυπουργός Μεντβέντεφ υπογράμμισε τα αποτελέσματα του αναπτυξιακού προγράμματος των Κουρίλων, επισκεπτόμενος ένα αεροδρόμιο που εγκαινιάστηκε πριν από περίπου έναν μήνα. Για το μέλλον «προτεραιότητα θα δοθεί στους ξένους επενδυτές που εκδηλώνουν ενδιαφέρον (…) Εάν αυτοί είναι οι Ιάπωνες γείτονές μας, τόσο το καλύτερο», πρόσθεσε.

Ο Μεντβέντεφ ανακοίνωσε επίσης ότι μελλοντικά θα εγκατασταθούν στο αρχιπέλαγος «σύγχρονες και αποτελεσματικές στρατιωτικές δυνάμεις»

Η Ρωσία έχει εκφράσει και στο παρελθόν την πρόθεσή της να επανεξοπλίσει τις Κουρίλες, τις οποίες θεωρεί «προκεχωρημένο φυλάκιο» της στον Ειρηνικό και πέρσι τον Αύγουστο πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις στο αρχιπέλαγος.