Το πολεμικό ναυτικό και οι ιταλικές λιμενικές αρχές ανακοίνωσαν απόψε ότι διέσωσαν περίπου 2.200 πρόσφυγες σε μια τεράστια επιχείρηση που οργανώθηκε στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης αφού έλαβαν εκκλήσεις για βοήθεια από περισσότερα από 20 πλεούμενα.

Η επιχείρηση, μια από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει μέσα σε μία ημέρα και στην οποία συμμετείχαν τουλάχιστον επτά σκάφη –έξι ιταλικά και ένα νορβηγικό– συνεχίζεται ακόμη ώστε να διασωθούν και άλλοι μετανάστες που επιβαίνουν σε φουσκωτές λέμβους και σαπιοκάραβα. Συνολικά υπολογίζεται ότι είναι 2.000 με 3.000 άνθρωποι.

Δύο πλοία του πολεμικού ναυτικού, τα Cigala Fulgosi και Vega, διέσωσαν αντίστοιχα 507 και 432 μετανάστες που επέβαιναν σε δύο πλοιάρια έτοιμα να βυθιστούν. Το λιμενικό περισυνέλλεξε 300 ανθρώπους από τρεις φουσκωτές βάρκες.

Άλλοι 1.003 μετανάστες μεταφέρθηκαν σε άλλα σκάφη και κατευθύνονται ήδη σε ιταλικά λιμάνια.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις που έδωσαν στην αστυνομία ορισμένοι από τους 432 διασωθέντες από ένα από τα πλοία, πλήρωσαν το ποσό των 2.000 ευρώ ο καθένας στους διακινητές για να τους μεταφέρουν από την Αίγυπτο στην Ιταλία. Οι μάρτυρες είπαν ότι στο πλοιάριο επέβαιναν δέκα φορές περισσότεροι άνθρωποι απ’ όση είναι η χωρητικότητά του και πολλοί αναγκάστηκαν να στριμωχτούν στο αμπάρι. Όσοι βρίσκονταν εκεί έπρεπε να πληρώνουν τους διακινητές για να τους επιτρέπουν να βγουν έξω για να πάρουν αέρα.

Το νέο κύμα των μεταναστών σφοδρές επικρίσεις για τον χειρισμό της κρίσης εκ μέρους του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. «Πρόκειται για φάρσα. Χρησιμοποιούμε τις δυνάμεις μας για να κάνουμε τη δουλειά των διακινητών» σχολίασε δηκτικά ο γερουσιαστής Μαουρίτσιο Γκασπάρι του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ματέλο Σαλβίνι, ζήτησε από την κυβέρνηση να οδηγήσει τους μετανάστες στις εγκαταλειμμένες ιταλικές πετρελαϊκές εξέδρες, στα ανοιχτά της Λιβύης. “Βοηθήστε τους, διασώστε τους και φροντίστε τους: αλλά μην τους αφήνετε να αποβιβάζονται εδώ” έγραψε στη σελίδα του στο Facebook.

Περισσότεροι από 104.000 μετανάστες από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία έχουν φτάσει στην Ιταλία από τις αρχές του έτους, αφού διασώθηκαν στη Μεσόγειο. Άλλοι 135.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ελλάδα και περισσότεροι από 2.300 έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη.