Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σήμερα καθώς ένας τυφώνας Κατηγορίας 3 σάρωσε τις βόρειες Φιλιππίνες, γνωστοποίησαν οι υπηρεσίες διαχείρισης κρίσεων.

Με ανέμους που ανέρχονται σε 170 χιλιόμετρα την ώρα και ριπές ανέμων στα 205 χιλιόμετρα την ώρα, ο τυφώνας Γκόνι εκτιμάται ότι βρίσκεται σε απόσταση 100 χιλιομέτρων ανατολικά της επαρχίας Καγκαγιάν στις βόρειες Φιλιππίνες και κινείται αργά, με ταχύτητα 7 χιλιομέτρων την ώρα δυτικά- βορειοδυτικά προς τη νότια Ιαπωνία.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας και αστυνομικοί στην περιοχή επιβεβαίωσαν ότι 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ο ένας εξ αυτών πνίγηκε, ενώ οι άλλοι τρεις παρασύρθηκαν από τους όγκους λάσπης κατά τη διάρκεια κατολισθήσεων. Άλλοι τρεις τραυματίστηκαν και ένας άνθρωπος αγνοείται.

«Έχουμε απομακρύνει περισσότερους από 400 ανθρώπους στις επαρχίες Καγκαγιάν και Μπατάνες, που σάρωσε ο τυφώνας» δήλωσε ο Νόρμα Ταλοσίγκ, επαρχιακός διευθυντής της αρχής πολιτικής προστασίας, σε δημοσιογράφους.

«Τους μεταφέραμε σε περιοχές σε μεγαλύτερο υψόμετρο και σε πιο ασφαλή εδάφη καθώς η στάθμη των υδάτων ολοένα και ανεβαίνει».

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στην περιοχή Κορντιγιέρα, όπου υπάρχει κίνδυνος να σημειωθούν κατολισθήσεις.

Ο τυφώνας Γκόνι σάρωσε την περιοχή συνοδευόμενος από καταρρακτώδεις βροχές, που προκάλεσαν κατολισθήσεις και πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές στο βόρειο τμήμα, δήλωσε ο Αλεξάντερ Πάμα, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Μείωσης Κινδύνων και Διαχείρισης Εθνικών Καταστροφών.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί σε πολλές περιοχές στο βόρειο Λουζόν, ενώ τα δρομολόγια στις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές έχουν ανασταλεί και οι αρχές έχουν απαγορεύσει στα αλιευτικά σκάφη να βγουν στην θάλασσα.

Δυνάμεις του στρατού με βαρύ εξοπλισμό έχουν αναπτυχθεί στις πληγείσες περιοχές προκειμένου να καθαρίσουν τους δρόμους από τα συντρίμμια και να βοηθήσουν στην επιτάχυνση των ρυθμών διανομής βοήθειας στις οικογένειες που έχουν εκτοπιστεί και μεταφερθεί σε προσωρινά καταφύγια.

Κατά μέσο όρο διακόσιοι τυφώνες πλήττουν τις Φιλιππίνες κάθε χρόνο. Ο πλέον καταστροφικός σάρωσε το κεντρικό τμήμα της χώρας τον Νοέμβριο του 2013, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 6.300 άνθρωποι και να εκτοπιστούν περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι.