Εκκεντρικός μέχρι εκεί που δεν παίρνει και συνήθως γλυκομίλητος, ο Τσαρλς Μπρόνσον εκτέλεσε μια σειρά από περίεργα και εν ολίγοις εξωφρενικά εγκλήματα, αν και έμελλε να μείνει στη σωφρονιστική ιστορία ως ο πιο αναπάντεχος τρόφιμος όλων των εποχών!

Η αγγλική κοινή γνώμη παραμένει διχασμένη από τα καμώματα του ζωντανού θρύλου των βρετανικών φυλακών, ο οποίος απασχολεί τόσο τη Δικαιοσύνη όσο και τον Τύπο εδώ και μπόλικες δεκαετίες.

Δημοφιλής αν και τραγικός, ο Μπρόνσον έχει παραμείνει στη στενή πολύ περισσότερο και από κατά συρροή δολοφόνους ακόμη, παρά το γεγονός ότι δεν έκανε ποτέ φόνο.

Και να γιατί…

Τα 40 χρόνια κάθειρξης

ntooffsdfrioud1

Εδώ και όχι λιγότερα από 40 χρόνια, οι δεσμοφύλακες της Αγγλίας περνούν δύσκολες στιγμές προσπαθώντας να δαμάσουν τον ατίθασο Μπρόνσον, καθώς η απίστευτη φυσική δύναμή του, η κλίση του στη βία και η δημοτικότητα που απολαμβάνει τον έχουν μετατρέψει στον πιο προβεβλημένο κρατούμενο της χώρας. Όλα όμως ξεκίνησαν το 1974, όταν ο Τσαρλς Μπρόνσον (τότε ήταν ακόμα Μάικλ Πίτερσον) συνελήφθη για ληστεία, καθώς προσπαθούσε να διαφύγει με κλοπιμαία αξίας 26 λιρών!

Αφού καταδικάστηκε σε 7 χρόνια, βγήκε στα 4 λόγω καλής διαγωγής, αν και έμελλε να εκτίσει περισσότερο από 4 δεκαετίες πίσω από τα κάγκελα εξαιτίας της βίαιης συμπεριφοράς του αλλά και μιας σειράς από ιδιαιτέρως περίεργα περιστατικά. Από το 1974 ως σήμερα, ο Μπρόνσον έχει περάσει από 120 και πλέον φυλακές στα μήκη και τα πλάτη της Βρετανίας, έχει επιτεθεί σε περισσότερους από 20 δεσμοφύλακες (και αναρίθμητους κρατούμενους), έχει πιάσει 11 ομήρους, ενώ ο λογαριασμός των ζημιών και φθορών που έχει προκαλέσει έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 1 εκατομμύριο λίρες. Το μότο της ζωής του εξάλλου δεν είναι άλλο από το: «Δεν φοβάμαι κανέναν. Η βία με κάνει πιο τρελό και δυνατό»…

Οι διαμαρτυρίες στην ταράτσα

ntooffsdfrioud2

Ήταν το 1978 όταν ο Μπρόνσον θεωρήθηκε τρελός και στάλθηκε σε ψυχιατρείο υψίστης ασφαλείας της Αγγλίας, εκεί που φυλάσσεται δηλαδή η εγκληματική αφρόκρεμα των παραφρόνων κακοποιών της χώρας. Ο Μπρόνσον δεν θεωρούσε φυσικά πως έχει κάποιο πρόβλημα και συνέχισε να είναι πονοκέφαλος για τις σωφρονιστικές αρχές, καθώς διαμαρτυρόταν βγαίνοντας στην ταράτσα του ασύλου και αρνούνταν να κατέβει χωρίς την παρέμβαση του αδερφού του, αφού είχαν βέβαια παρέλθει βδομάδες παραμονής του στην οροφή!

Ξυλοδαρμοί και τόνοι φαρμάκων επιστρατεύονταν για να τιθασεύσουν το θεριό το ανήμερο, το οποίο σε μια άλλη γνώριμη εβδομαδιαία τσάρκα του στην ταράτσα προξένησε φοβερές καταστροφές. Τέτοιος ήταν ο μπελάς που έβαλε στο κεφάλι του το ίδρυμα που σε νέα εξέταση διαγνώστηκε τώρα με σώας τας φρένας και ξαποστάλθηκε σε κανονική φυλακή, αν και συνέχισε τις διαμαρτυρίες στην ταράτσα για τουλάχιστον 5 ακόμα φορές. Όπως το θέλει και ο ίδιος: «Έχω βρεθεί σε περισσότερες στέγες και από τον Άγιο Βασίλη ακόμα»!

Το πρόγραμμα της γυμναστικής του

ntooffsdfrioud3a

Ήταν το 2007 όταν ο Μπρόνσον κυκλοφόρησε ένα νέο πόνημα με τη γυμναστική που κάνει στην απομόνωση, αποκαλύπτοντας πώς μπορείς να χτίσεις σώμα χωρίς όργανα γυμναστικής, διατροφικά πρόσθετα και κατάλληλο ρουχισμό. Κατά τον ίδιο, η γυμναστική του ρουτίνα μπορεί να μετατρέψει κάποιον σε «κτήνος» και να του δώσει την υπεράνθρωπη δύναμη του Μπρόνσον.

Όπως το να σπας με τη μπουνιά σου αλεξίσφαιρα τζάμια, να γκρεμίζεις με κλοτσιά σιδερένιες πόρτες, να κάνεις άρση βαρών με ανθρώπους και να πέφτεις από 9-10 μέτρα ύψος χωρίς πρόβλημα. Παρά το γεγονός ότι το πόνημα βρίθει υπερβολών, μπορεί να μην είναι όλα ψέμα, καθώς ο τύπος είναι γνωστός για την υπεράνθρωπη δύναμή του. Έχει, ας πούμε, ξεχαρβαλώσει αρκετές σιδερένιες πόρτες κελιών με τα γυμνά του χέρια, ενώ άλλοτε κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ για κάμψεις (2.000 την ημέρα!).

Οι 69 μέρες ελευθερίας

ntooffsdfrioud4a

Μέσα στη στενή, ο Μπρόνσον έπιασε φιλίες με τους Ρόνι και Ρέτζι Κρέι, τους επίσης διαβόητους και βίαιους μαφιόζους της Αγγλίας. Για τον ίδιο ήταν φυσικά «οι καλύτεροι τύπου που γνώρισα ποτέ στη ζωή μου». Είμαστε στα 1987 και ο Μπρόνσον ήταν να αποφυλακιστεί, γι’ αυτό και οι Κρέι του κανόνισαν δουλειά μόλις έβγαινε, ως παλαιστής σε παράνομους αγώνες.

Ήταν εκείνη την εποχή που ο κατάδικος άρχισε να αυτοαποκαλείται Τσαρλς Μπρόνσον, αντιγράφοντας το όνομα του αγαπημένου του ήρωα δράσης. Στις 69 μέρες που πέρασε στην ελευθερία, μέχρι να ξανασυλληφθεί για απόπειρα ληστείας δηλαδή, πρόλαβε να γίνει μύθος στις παράνομες παλαίστρες, αφού μέχρι και με ροτβάιλερ πάλεψε για χίλιες λίρες…

Όμηροι και πάλι όμηροι

ntooffsdfrioud5

Ο Τσαρλς Μπρόνσον έχει ένα ακόμα ρεκόρ, αν και φριχτό, καθώς έχει πιάσει 11 ανθρώπους ως ομήρους στα 40 και πλέον χρόνια του εγκλεισμού του. Το 1994 έπιασε όμηρο έναν δεσμοφύλακα και απαίτησε για την απελευθέρωσή του ένα ελικόπτερο και μια φουσκωτή κούκλα του σεξ! Η φήμη του εκτοξεύτηκε και πλέον καμιά φυλακή δεν τον ήθελε για τρόφιμο.

Άγγλος κυβερνήτης πίστεψε τότε στην καλή του πλευρά και θέλησε να του δώσει μια ευκαιρία, αν και ο Μπρόνσον ξεπλήρωσε την πίστη του πιάνοντάς τον όμηρο! Το 1996 αιχμαλώτισε δύο ιρακινούς τρομοκράτες και έναν ακόμα έγκλειστο όταν ένας από δαύτους έπεσε κατά λάθος πάνω του και δεν απολογήθηκε. Κατά τη διάρκεια της ομηρείας τους, τους έβαλε να του γαργαλούν τα πόδια και να τον αποκαλούν «στρατηγό». Αυτή τη φορά τα λύτρα που ζητούσε περιλάμβαναν αυτόματα Ούζι, τσεκούρια, χιλιάδες σφαίρες, ελικόπτερο για την Κούβα, αλλά και ένα τοστ μόνο με τυρί! Δεν πήρε τίποτα φυσικά και κάποια στιγμή τους απελευθέρωσε, παρά τις απειλές πως θα τους έτρωγε…

Μια νέα καριέρα ως καλλιτέχνης

ntooffsdfrioud10a

Με όλα αυτά τα χρόνια στη φυλακή, ο Μπρόνσον βρήκε φαίνεται την έμπνευσή του στον εγκλεισμό και αφιερώθηκε κάποια στιγμή στον κόσμο της τέχνης, αποσπώντας μάλιστα 7 βραβεία Κέστλερ για τους πίνακες και τις ποιητικές του συλλογές! Τα έργα του εκτέθηκαν παράνομα στο Μετρό του Λονδίνου και τα ποιήματά του κυκλοφόρησαν σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά, με όλα τα κέρδη να τα δωρίζει ο ίδιος σε φιλανθρωπικά ιδρύματα που ευεργετούν παιδιά.

Αν και η καλλιτεχνική του σταδιοδρομία δεν πήγε ιδιαιτέρως καλά για τον δάσκαλο τέχνης της φυλακής Φιλ Ντάνιελσον, ο οποίος διέκρινε το ταλέντο του τροφίμου-σουπερστάρ και τον ενθάρρυνε να συνεχίσει. Όταν όμως έγινε επικριτικός μια μέρα για τις δημιουργίες του, ο Μπρόνσον τρελάθηκε, τον έδεσε με σχοινί και τον κράτησε όμηρο για 44 ώρες, αναγκάζοντάς τον να κάνει πολλά και διάφορα για την προσωπική του ικανοποίηση. Ήταν μάλιστα η σταγόνα που ξεχείλισε το σωφρονιστικό ποτήρι, καθώς μετά την κατάσταση ομηρίας έφαγε ισόβια και πιθανότατα δεν θα βγει ποτέ από τη φυλακή. Όσο για τον άμοιρο καθηγητή, ήταν τέτοιο το σοκ που παράτησε φυλακές και τέχνη…

Μπρόνσον ο κατάσκοπος

ntooffsdfrioud7

Δεν είναι και πολλά αυτά που δεν έχει κάνει ο Μπρόνσον στη ζωή του και μάλιστα πάντα πίσω από της φυλακής τα κάγκελα. Το 2001, τον ερωτεύτηκε μια μουσουλμάνα και εκείνος την παντρεύτηκε: αυτός στα 48 του, εκείνη στα 31, σύντομα άλλαξε το όνομά του σε Αλί Τσαρλς Αχμέτ, αποδίδοντας έτσι τιμή στον πεθερό του, και αλλαξοπίστησε μεταστρεφόμενος στο Ισλάμ.

Τότε ήταν που δέχτηκε την επίσκεψη δύο αντρών που θεωρήθηκαν κυβερνητικοί κατάσκοποι και προσπάθησαν να τον στρατολογήσουν ως σπιούνο κατά των ισλαμιστών τροφίμων. Ο Μπρόνσον αρνήθηκε ευγενικά την προσφορά φτύνοντάς τους στο πρόσωπο και εκείνοι φεύγοντας εξοργισμένοι του υποσχέθηκαν πως θα υπήρχαν συνέπειες για την άρνησή του. Όσο για τον γάμο του, κράτησε 4 χρόνια και μετά το διαζύγιο απαρνήθηκε το Ισλάμ και επέστρεψε στον χριστιανισμό αλλά και στο παλιό όνομά του…

Η εκστρατεία για την αποφυλάκισή του

ntooffsdfrioud9a

Ο Μπρόνσον είναι σήμερα πάνω από 60 ετών, έχοντας παραμείνει στη φυλακή για περισσότερο από τα 2/3 της ζωής του. Εδώ και πολλά χρόνια (από το 1999) ζει σε μόνιμο καθεστώς απομόνωσης και τα μέτρα ασφαλείας του λογίζονται δρακόντεια, καθώς η βίαιη φήμη του προηγείται. Κάθε αίτηση για αναστολή της ποινής του απορρίπτεται με χαχανητά, αν και πρόσφατα έχει στηθεί ένα μεγάλο κίνημα για την αποφυλάκισή του που έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 10.000 υπογραφές.

Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι έχει εκτίσει ποινή μεγαλύτερη και από κατά συρροή δολοφόνους ακόμη, ενώ στα δικά του βίαια χρονικά δεν περιλαμβάνεται ο φόνος. Ο ίδιος φαίνεται τώρα πως έχει αλλάξει σελίδα στη ζωή του αποκηρύσσοντας το εγκληματικό παρελθόν του, αν και οι σωφρονιστικές αρχές μυρίζονται κόλπο για την πρόωρη αποφυλάκισή του. Το κίνημα για την απελευθέρωσή του είναι τώρα έτοιμο να ζητήσει τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αν και είναι τέτοια η διαβόητη φήμη του Μπράνσον που οι ιθύνοντες της φυλακής δεν ανησυχούν καθόλου μήπως τον αφήσουν ελεύθερο…

Τα τελευταία περιστατικά

ntooffsdfrioud6a

Και βέβαια ο ίδιος κάνει ό,τι μπορεί για να υπονομεύσει την εκστρατεία υποστήριξής του, καθώς πρόσφατα ξυλοφόρτωσε σωφρονιστικό υπάλληλο και μεταφέρθηκε για μια ακόμα φορά σε άλλες φυλακές. Λίγους μήνες αργότερα (Μάιος 2014) θα ξαναχτυπούσε με τον τρόπο που μόνο αυτός ξέρει: απολαμβάνοντας έναν ποδοσφαιρικό αγώνα της Άρσεναλ, είπε ότι είδε το φάντασμα του Ρόνι Κρέι να τον καλεί σε στάση κατά της φυλακής, γι’ αυτό και ξεκίνησε νέες ταραχές με τους δεσμοφύλακες!

Αφού έμεινε γυμνός, κάλυψε το σώμα του με βούτυρο (για να είναι δυσκολότερος ο περιορισμός του) και επιτέθηκε σε μια ντουζίνα ΜΑΤ που είχαν έρθει για να καταστείλουν τις αναταραχές! Αφού έσπασε μπόλικα πλευρά στο νέο βίαιο ξέσπασμά του, όλοι είναι τώρα σίγουροι ότι ο γερόλυκος των φυλακών δεν άλλαξε ρότα και παραμένει όσο πιο ακραίος, βίαιος και εκκεντρικός παίρνει…