Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης κάλεσε τα αραβικά κράτη να διεξαγάγουν μια εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Σύρτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Σάββατο.

Τις τελευταίες ημέρες το ΙΚ έχει συντρίψει την εξέγερση μια σαλαφιστικής οργάνωσης και τις προσπάθειες οπλισμένων κατοίκων να αμφισβητήσουν την κυριαρχία των τζιχαντιστών στην παραθαλάσσια λιβυκή πόλη. Δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με κατοίκους.

Οι μάχες αυτές είναι τυπικό δείγμα του χάους που επικρατεί στη Λιβύη, όπου δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και δύο κοινοβούλια, καθώς επίσης μια σειρά οργανώσεων ισλαμιστών, φυλών και ομάδων ατάκτων μάχονται για τον έλεγχο διαφόρων πόλεων και περιοχών, τέσσερα χρόνια μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι.

«Η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης καλεί… τα αδελφά αραβικά κράτη… να διεξαγάγουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Ντάες στη Σύρτη», σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση.

Ο όρος Ντάες παραπέμπει στο ΙΚ, που έχει εκμεταλλευθεί το κενό ασφαλείας για να επεκταθεί στη Λιβύη, όπως και στη Συρία και στο Ιράκ.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση έχει μεταφέρει την έδρα της στην ανατολική Λιβύη αφότου είχε απολέσει τον έλεγχο της Τρίπολης, της πρωτεύουσας, που έπεσε στα χέρια μιας συμμαχίας ισλαμιστών που σχημάτισαν δική τους κυβέρνηση. Καμιά από τις δύο αντίπαλες κυβερνήσεις δεν έχει τον έλεγχο της Σύρτης, της ιδιαίτερης πατρίδας του Καντάφι.

Και οι δύο κυβερνήσεις έχουν εξαπολύσει αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων του ΙΚ στη Σύρτη τις τελευταίες ημέρες αλλά οι δυνατότητές τους είναι πολύ περιορισμένες, καθώς βασίζονται σε πεπαλαιωμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα της εποχής του Καντάφι και δεν έχουν οπλικά συστήματα ακριβείας.

Δεν είναι σαφές μέχρι τώρα πώς θα αντιδράσουν τα αραβικά κράτη.