O πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κηρύξει την «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» προκειμένου να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μιας επείγουσας κατάστασης μετά το «ξύπνημα» του ηφαιστείου Κοτοπάξι, το οποίο οδήγησε τις αρχές να εκκενώσουν πολλές κοινότητες στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

«Θα κηρύξουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της δραστηριότητας του ηφαιστείου Κοτοπάξι» επισήμανε ο σοσιαλιστής πρόεδρος κατά την διάρκεια του εβδομαδιαίου ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού διαγγέλματός του.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επιτρέπει «να χρησιμοποιούμε όλες τις υποδομές, με εξαίρεση εκείνων της εκπαίδευσης, προκειμένου να ανταποκριθούμε στο ενδεχόμενο ενός έκτακτου περιστατικού και να κινητοποιήσουμε όλα τα απαραίτητα μέσα» διευκρίνισε ο ίδιος.

Σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση μπορεί επίσης να αναπτύξει στρατιωτικό προσωπικό για να συνδράμει στο πλευρό των ομάδων διάσωσης.

Με ύψος 5.897 μέτρων, το ηφαίστειο Κοτοπάξι ξύπνησε χθες με πολλαπλές εκρήξεις που είχαν ως αποτέλεσμα να υψωθεί μια στήλη στάχτης σε ύψος 8 χιλιομέτρων.

Σε πολλές κοινότητες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το ηφαίστειο οι κάτοικοι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σήμερα «για προληπτικούς λόγους», ανακοίνωσαν νωρίτερα οι αρχές και μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι αρχές εφάρμοσαν αυτό το μέτρο «αποκλειστικά για προληπτικούς λόγους» στις κοινότητες που βρίσκονται κοντά στο ηφαίστειο στην επαρχία Κοτοπάξι, σε απόσταση 45 χιλιομέτρων νότια του Κουίτο, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πάμπλο Μορίγιο, υπεύθυνος της κρατικής αρχής για την διαχείριση των καταστροφών.

Η κυβέρνηση δε έχει διευκρινίσει τον αριθμό των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να φύγουν.

Αυτό το ηφαίστειο, στο οποίο δεν έχει σημειωθεί μια μεγάλη έκρηξη από το 1877, παραμένει ωστόσο μετρίως ενεργό, θεωρείται από τους επιστήμονες ένα από τα πλέον επικίνδυνα σε ολόκληρο τον κόσμο, λόγω της μεγάλης ποσότητας χιονιού που καλύπτει την κορυφή του και του γεγονότος ότι οι περιοχές περιμετρικά του είναι πυκνοκατοικημένες.