Πακιστανικό στρατοδικείο που εκδικάζει υποθέσεις τρομοκρατίας καταδίκασε σήμερα σε θάνατο έξι άνδρες που εμπλέκονται στην επίθεση που είχαν εξαπολύσει οι Ταλιμπάν σε ένα σχολείο της πόλης Πεσάβαρ, τον περασμένο Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 150 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους ανήλικοι μαθητές.

Με αφορμή την επίθεση αυτή, την πλέον πολύνεκρη στη σύγχρονη ιστορία του Πακιστάν, η κυβέρνηση ήρε το μορατόριουμ στην εφαρμογή της θανατικής ποινής και έδωσε το πράσινο φως για τη συγκρότηση νέων αντιτρομοκρατικών στρατοδικείων. Έκτοτε, έχουν απαγχονιστεί περίπου 200 θανατοποινίτες που κρατούνταν επί χρόνια στις φυλακές του Πακιστάν. Τις εκτελέσεις αυτές έχουν καταδικάσει ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η δημιουργία των νέων στρατοδικείων, ο τρόπος λειτουργίας των οποίων παραμένει «θολός» σύμφωνα με Πακιστανούς νομικούς, αποτέλεσε με τη σειρά της αφορμή για μια έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε την περασμένη εβδομάδα ότι τα δικαστήρια αυτά είναι νόμιμα, διευκρινίζοντας ότι οι καταδικασθέντες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εφεσιβάλλουν τις αποφάσεις.

Σήμερα, μία εβδομάδα μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο στρατός ανακοίνωσε ότι οι έξι πολίτες που συνδέονται με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο με τη σφαγή στο σχολείο όπου φοιτούσαν παιδιά στρατιωτικών καταδικάστηκαν σε θάνατο. Η θανατική ποινή επιβλήθηκε επίσης σε άλλον έναν κατηγορούμενο για μια δολοφονική επίθεση εναντίον στρατιωτών στο Καράτσι, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.