Η ετυμηγορία στη δίκη του ανταποκριτή της Washington Post στο Ιράν, Τζέισον Ρεζαϊάν, ο οποίος κατηγορείται για «κατασκοπεία» και βρίσκεται εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο στη φυλακή, θα ανακοινωθεί «μέσα σε μία εβδομάδα», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο η συνήγορός του, η Λεϊλά Αχσάν.

Η ίδια διευκρίνισε πως παρουσίασε σήμερα την υπεράσπιση του ιρανοαμερικανού δημοσιογράφου, ο οποίος εμφανίσθηκε για τέταρτη από τον Μάιο φορά κεκλεισμένων των θυρών ενώπιον του επαναστατικού δικαστηρίου της Τεχεράνης, ενός ειδικού δικαστηρίου που δικάζει τις πολιτικές υποθέσεις ή αυτές που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια.

Αυτή η ακροαματική συνεδρίαση ήταν η πρώτη που πραγματοποιείται μετά την συμφωνία της 14ης Ιουλίου ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τη μητέρα του δημοσιογράφου, τη Μέρι Ρεζαϊάν, η οποία ήταν παρούσα σήμερα στο δικαστήριο, η υπόθεση του γιου της «δεν αφορά το τι έκανε ο Τζέισον, είναι μια πολιτική υπόθεση» που αφορά «τα πολιτικά προβλήματα ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν».

«Ο Τζέισον έχει διπλή υπηκοότητα και πληρώνει το τίμημα της καχυποψίας, της εχθρότητας και της παράνοιας που επικρατεί ανάμεσα στις δύο χώρες», δήλωσε η Μέρι Ρεζαϊάν.

Η ετυμηγορία θα διαβιβασθεί στον κατηγορούμενο και τη συνήγορό του χωρίς να χρειασθεί να εμφανισθούν και πάλι ενώπιον του δικαστηρίου και η κατηγορούσα αρχή θα μπορεί να την εφεσιβάλει, διευκρίνισε η δικηγόρος. «Αναμένω την αθώωση του πελάτη μου επειδή είναι αθώος (…) εντελώς αθώος», δήλωσε η Αχσάν.

Ο ηλικίας 39 ετών δημοσιογράφος κατηγορείται για «κατασκοπεία», «συγκέντρωση εμπιστευτικών πληροφοριών», συνεργασία με εχθρικές κυβερνήσεις» και «προπαγάνδα κατά του καθεστώτος». Αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Είναι φυλακισμένος στην φυλακή Εβίν στη βόρεια Τεχεράνη και απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες αυτές, όπως άλλωστε και η οικογένειά του και οι συνεργάτες του, που επισημαίνουν πως η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε στη φυλακή.

«Η μυστική διαδικασία που άρχισε στις 29 Μαΐου είναι μια φάρσα», δήλωσε το Σάββατο ο Μάρτιν Μπάρον, διευθυντής της Washington Post, προσθέτοντας πως ένας «αθώος δημοσιογράφος» βρίσκεται εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο στη φυλακή.

Ο Τζέισον Ρεζαϊάν συνελήφθη τον Ιούλιο του 2014 στην κατοικία του στην Τεχεράνη. Όταν συνελήφθη ήταν ήδη δύο χρόνια ανταποκριτής της Washington Post στο Ιράν.

Σύμφωνα με την Λεϊλά Αχσάν, την ανακοίνωση της ετυμηγορίας στη δίκη του Τζέισον Ρεζαϊάν θα ακολουθήσει -σε ημερομηνία που δεν έχει καθορισθεί- η δίκη της συζύγου του, της δημοσιογράφου Γεγκανέχ Σαλεχί, και μιας φωτορεπόρτερ που είχαν συλληφθεί ταυτόχρονα με εκείνον.

Η Γεγκανέχ Σαλεχί είχε περάσει δυόμισι μήνες στη φυλακή πριν αφεθεί ελεύθερη υπό όρους.