Την άγνωστη ιστορία του Κωνσταντίνου Ερικ Σκάρφιλντ, που σκοτώθηκε πολεμώντας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αποκαλύπτει η μητέρα του, Βασιλική Σκάρφιλντ, μιλώντας στο «Έθνος».

Μέχρι τις 2 Μαρτίου ήταν ένας από τους πολλούς αφανείς δυτικούς πολεµιστές που είχαν σπεύσει στην εµπόλεµη ζώνη για να βοηθήσουν ώστε να ανακοπεί η επέλαση των τζιχαντιστών. Εκείνη την ηµέρα έµελλε να γίνει είδηση. Τα διεθνή µέσα µετέδωσαν ότι ένας Βρετανός πρώην πεζοναύτης, ο Κωνσταντίνος Ερικ Σκάρφιλντ, 22 χρόνων, σκοτώθηκε πολεµώντας µε τους Κούρδους του YPG εναντίον των δυνάµεων του ISIS στην περιοχή Χασάκα, στα σύνορα της Συρίας µε την Τουρκία.

Οι συµπολεµιστές του τον φώναζαν «Κώστα», γεγονός που µαρτυρούσε ότι ο τίτλος του «Ελληνα που σκότωσαν οι τζιχαντιστές» είχε βάση. Ισως µεγαλύτερη από αυτήν που υποτέθηκε αρχικά. Ο Κώστας ήταν ένας νεαρός µε βαθιές ελληνικές ρίζες, γεννηµένος από ελληνίδα µητέρα, ο οποίος είχε πάντα τη µακρινή πατρίδα στη σκέψη του.

Ο Κωνσταντίνος υπηρέτησε στην Κόρινθο αλλά και στα σύνορα, λόγω της αγάπης του για την Ελλάδα. Αφού απολύθηκε, επέστρεψε στη Βρετανία και κατατάχθηκε στη «Μονάδα 45» των πεζοναυτών. Υπηρέτησε για 2 χρόνια, λαμβάνονταν τον τυπικό μισθό των 1.500 λιτών, αλλά μετά παραιτήθηκε. Όπως λένε δικοί του άνθρωποι, ο Κώστας δεν αρκούνταν στο ρόλο ενός στρατιώτη μακριά από τα πεδία των μαχών.

Όπως αποκαλύπτει η μητέρα του, καθηγήτρια Αγγλικών, ο Κώστας είχε εκφράσει την απογοήτευσή του που ο αγγλικός στρατός δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει τους τζιχαντιστές, ενώ εκείνοι προέβαιναν σε ακρότητες εναντίον των Κούρδων. Ζήτησε να παραιτηθεί από το στρατό για να πάει στη Συρία και να πολεμήσει με τους Κούρδους, αλλά το αίτημα του δεν έγινε δεκτό. Τελικά, η διοίκηση της μονάδας του έδειξε κατανόηση και διακριτικά του έδωσε άδεια να παραιτηθεί από το στρατό για να πολεμήσει στο πλευρό των Κούρδων.

«Ο Κώστας δεν ήταν μισθοφόρος. Δεν ήταν ένας άνεργος στρατιώτης που αναζητούσε την περιπέτεια ή κάτι για να περνάει την ώρα του. Ο Κώστας μεγάλωσε σε ένα σπίτι με πολυπολιτισμικό και πολύγλωσσο περιβάλλον, με σεβασμό στη δημοκρατία, ήταν ένας αφοσιωμένος βαθιά ανθρωπιστής και πήγε στη Συρία για να υποστηρίξει τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ατόμου να ζει στη χώρα του χωρίς να του επιβάλλεται οποιαδήποτε θρησκευτική ιδεολογία», δήλωσε η μητέρα του.

«Το δράμα των Κούρδων να ζουν με τον βάρβαρο διωγμό απ΄τους τζιχαντιστές τον είχε συγκινήσει, τον είχε επηρεάσει τόσο πολύ που κανένας δεν θα μπορούσε να τον σταματήσει να φτάσει μέχρι τη Συρία και να τους βοηθήσει με τη στρατιωτική εκπαίδευση που είχε. Πριν φύγει ξαφνικά για Συρία μας έλεγε για την αλληλεγγύη που νοιώθει για τους Κούρδους, ήθελε να τους βοηθήσει. Εμείς του λέγαμε ‘δεν χρειάζεται να πας στη Συρία, μπορείς να συγκεντρώνεις χρήματα στην Αγγλία και να τους τα στέλνεις’. Αλλά όπως αποδείχθηκε μας έκρυβε τις πραγματικές του προθέσεις», πρόσθεσε.

Η Βασιλική Σκάρφιλντ αναφέρει πως ο γιος της αποφάσισε να φύγει μυστικά από το σπίτι του στην Αγγλία, καθώς γνώριζε ότι η οικογένειά του θα έκανε τα πάντα για να τον σταματήσει. «Μετά από δυο εβδομάδες μας τηλεφώνησε. Μας είπε ότι είναι στη Συρία και εκπαιδεύει Κούρδους μαχητές και ότι έπειτα από 6 μήνες θα επέστρεφε στην Αγγλία. Το όνειρό του, αυτό που συζητούσαμε, ήταν να αγοράσουμε έναν ελαιώνα στην Ελλάδα για να περνούν εκεί χρονικά διαστήματα Βρετανοί πρώην στρατιώτες που είχαν ψυχολογικά τραύματα από την θητεία τους στον στρατό».

Ο Κωνσταντίνος είχε ζητήσει από τους συμπολεμιστές του να τον θάψουν κάτω από μια ελιά, εκμυστηρεύεται η μητέρα του. «Όπως έμαθα αργότερα είχε πει στους Κούρδους συμπολεμιστές του εάν σκοτωθεί να τον θάψουν κάτω από μια ελιά. Γι’ αυτό όταν τάφηκε στο ελληνικό νεκροταφείο του Νότιγχαμ αντιπροσωπεία Κούρδων ήρθαν και φύτεψαν δίπλα από τον τάφο ένα μικρό δέντρο ελιάς», είπε χαρακτηριστικά.

Το έργο του αδικοχαμένου πεζοναύτη συνεχίζουν οι γονείς του, που μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσπαθούν να ενημερώσουν τη κοινή γνώμη για την εγκληματική δράση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.