Μετά από πρόταση του Σέρβου βουλευτή Μίλος Αλίγκρουντιτς η οποία υπερψηφίστηκε, η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης έκανε έκκληση σε όλα κράτη – μέλη του Οργανισμού να εξετάσουν το ενδεχόμενο χορήγησης δικαιώματος ψήφου για όλα τα είδη εκλογών, στους νέους και τις νέες άνω των 16 ετών.

Η Συνέλευση φρόντισε να επισημάνει πως θεωρεί ανησυχητικές τις ενδείξεις για την πορεία της Δημοκρατίας στην Ευρώπη όπως επίσης και την ολοένα αυξανόμενη περιθωριοποίηση των νέων από την πολιτική διαδικασία. Εξίσου μεγάλο προβληματισμό προκαλούν και χαμηλά ποσοστά συμμετοχής των νέων ηλικίας 18-24, στις εκλογικές διαδικασίες.

Αναλυτικότερα, μέσω του ψηφίσματός της, η Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης τονίζει τα εξής:

-Οι νέοι και νέες ηλικίας 16 και 17 ετών, ενώ έχουν ήδη ευθύνες μέσα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, την στιγμή μάλιστα που αναγνωρίζεται ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των πολιτών που συμμετέχουν στις εκλογές τόσο μεγαλύτερη είναι η αντιπροσωπευτικότητα των εκλεγμένων.

-Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αρχή της Δημοκρατίας η οποία απαιτεί συμμετοχή του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού ατόμων στην χάραξη πολιτικής, στη διαρκή ανησυχία όλων των δημοκρατιών να επεκταθεί και να βελτιωθεί η δημοκρατική λειτουργία των κοινωνιών μας, έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να έλθει «νέο αίμα» στο εκλογικό σώμα.

-Επιβάλλεται, συνεπώς, να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή, στην έκφραση των ανησυχιών της νεότερης γενιάς και στον αυξανόμενο κίνδυνο του αποκλεισμού των νέων, αναφέρεται ακόμα στο ψήφισμα.