Οι υποψήφιοι για τις δημοτικές εκλογές ενός κρατιδίου της ανατολικής Ινδίας θα πρέπει να αποδείξουν ότι το σπίτι τους διαθέτει… τουαλέτα, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλουν οι αρχές για να βελτιώσουν τις συνθήκες υγιεινής στη χώρα.

Το πολιτειακό κοινοβούλιο του Μπιχάρ ενέκρινε την Τετάρτη ένα νόμο με τον οποίο οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και δήμαρχοι για τις εκλογές του 2016 καλούνται να επιβεβαιώσουν ότι έχουν τουαλέτα μέσα στο σπίτι τους!

«Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τις συνθήκες υγιεινής σε τοπικό επίπεδο και να δώσουμε ένα τέλος στην αηδιαστική πρακτική της αφόδευσης στο ύπαιθρο που είναι η βασική αιτία πολλών ασθενειών» είπε ο υπουργός Μπινόντ Πρασάντ Γιάνταβ, που είναι αρμόδιος για τη διοίκηση των χωριών του κρατιδίου.

«Με τόσο μεγάλο αριθμό υποψηφίων στις εκλογές (…) ο νόμος θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση του αριθμού των τουαλετών, κάτι που θα έχει θετικές συνέπειες για την κοινωνία μας γενικότερα», εξήγησε. «Πώς θα ζητήσεις από τους κατοίκους να χτίσουν τουαλέτες αν εσύ ο ίδιος δεν έχεις στο σπίτι σου;» συνέχισε ο Γιάνταβ.

Από τα 1,2 δισεκατομμύρια κατοίκους της Ινδίας εκτιμάται ότι μόνο το ένα τρίτο διαθέτει πρόσβαση σε τουαλέτα. Περισσότερα από 186.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που προκαλούνται από μολυσμένα νερά και τις κακές συνθήκες υγιεινής, σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση WaterAid.

Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, τον Μάιο του 2014, ανέφερε ότι οι μισοί κάτοικοι της Ινδίας αφοδεύουν στο ύπαιθρο και κινδυνεύουν έτσι να προσβληθούν από χολέρα, δυσεντερία, ηπατίτιδα Α και τύφο. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι έχει θέσει ως βασική προτεραιότητά της την κατασκευή τουαλετών και έχει δεσμευτεί ότι θα φροντίσει ώστε κάθε σπίτι να διαθέτει τουλάχιστον μία τουαλέτα μέχρι το 2019.