Λιγότερο από 5 μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θέλει να αναδιανείμει στους ισπανούς πολίτες, στο πλαίσιο του σχεδίου του προϋπολογισμού του 2016, τους καρπούς των προσπαθειών που κατέβαλαν λόγω των προγραμμάτων λιτότητας που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην χώρα.

Έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα δημοσιονομικών περικοπών, ο προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει αυξήσεις δαπανών σε όλους πρακτικά τους τομείς: εκπαίδευση (+9,3%), πολιτισμός (+7,6%), υγεία (+3,6%), έρευνα και ανάπτυξη (+2,2%), όπως επίσης μία αύξηση της τάξης του 1% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, που είχαν «παγώσει» από το 2010, αλλά και μια αύξηση στους προϋπολογισμούς των περιφερειών.

«Αυτός ο προϋπολογισμός αναδιανέμει στην κοινωνία τους καρπούς των προσπαθειών που κατέβαλε», δήλωσε ο υπουργός Προϋπολογισμού Κριστόμπαλ Μοντόρο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, προβλέπεται τον επόμενο χρόνο ότι θα επιτευχθεί μείωση του ελλείμματος του ισπανικού δημοσίου κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, στο 2,8%.

Χάρη στις φορολογικές εισπράξεις, που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, το κράτος εξετάζει το ενδεχόμενο μιας μείωσης του φόρου εισοδήματος για τον επόμενο χρόνο «σε σχέση με το περιθώριο δημοσιονομικών ελιγμών». Οι κοινωνικές δαπάνες αυξάνονται επίσης στο 3,8%.

Αυτά τα μέτρα είναι πιθανά χάρη στις προβλέψεις περί ανάπτυξης στο 3,3% αυτόν τον χρόνο και 3% τον επόμενο χρόνο, οι οποίες τοποθετούν την Ισπανία «στην κορυφή» της Ευρωζώνης, υπογράμμισε ο Μοντόρο, που απέδωσε την ανάκαμψη της οικονομίας στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνησή του από το 2012.

«Η πολιτική λιτότητας μας (βοήθησε) να εξέλθουμε από την κρίση», διαβεβαίωσε.

«Αυτή η κοινοβουλευτική περίοδος ήταν πολύ δύσκολη, όμως εμείς υλοποιήσαμε όσα οφείλαμε να κάνουμε προκειμένου η Ισπανία να εξέλθει από την ύφεση και να ξεκινήσει μια νέα περίοδο ευημερίας», πρόσθεσε ο υπουργός Προϋπολογισμού.

Ο ισπανός υπουργός άδραξε την ευκαιρία προκειμένου να προειδοποιήσει τους πολίτες για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από μια ενδεχόμενη αμφισβήτηση των μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, ενόψει των οποίων το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς Podemos πραγματοποιεί εκστρατεία εναντίον κάθε προγράμματος λιτότητας.