Την πρώτη αεροπορική επιδρομή τους εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στη Συρία για να υπερασπιστούν μία αντάρτικη οργάνωση όπως επιβεβαίωσε χθες το Πεντάγωνο.

Αυτή η πρώτη αμυντική αμερικανική επιδρομή στο συριακό έδαφος πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιουλίου και είχε ως στόχο να υποστηρίξει την αντάρτικη οργάνωση «Νέα Συρία», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου Μπιλ Ούρμπαν.

«Πρέπει να δράσουμε για να υπερασπιστούμε την οργάνωση “Νέα Συρία” την οποία εκπαιδεύσαμε και εξοπλίσαμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος είχε ανακοινώσει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες βομβάρδισαν θέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Αλ-Νόσρα, απαντώντας σε μία επίθεση που διενεργήθηκε εναντίον των ανταρτών οι οποίοι έχουν εκπαιδευθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ είχε δηλώσει πως η Συρία «δεν πρέπει να συγκρουστεί» με τις ενέργειες των δυνάμεων που έχουν εκπαιδευθεί από τους Αμερικανούς για να πολεμήσουν την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Σε αντίθετη περίπτωση «επιπλέον μέτρα» μπορεί να ληφθούν προκειμένου να προστατευθούν, πρόσθεσε, αφήνοντας να πλανάται η απειλή αεροπορικών πληγμάτων εναντίον των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η Ουάσινγκτον υπογράφει έτσι την ενίσχυση της δέσμευσής της στον εμφύλιο πόλεμο που μαστίζει τη χώρα εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια.

Στα μέσα Ιουλίου, τουλάχιστον 56 αντάρτες που είχαν εξοπλιστεί από την Ουάσινγκτον εισήλθαν στη Συρία. Είναι η πρώτη ομάδα ανταρτών, η αποκαλούμενη Division 30, που υποτίθεται ότι μάχεται κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.