Αθώος δήλωσε κατά την προσαγωγή του σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, ο φερόμενος ως δράστης της σφαγής στην εκκλησία του Τσάρλεστον, ο οποίος κατηγορείται για το θάνατο εννέα Αφροαμερικανών πιστών.

Ο Ντίλαν Ρουφ φέρεται ότι στις 17 Ιουνίου άνοιξε πυρ και σκότωσε εννέα πιστούς που βρίσκονταν μέσα στην ιστορική εκκλησία Εμάνιουελ των Αφροαμερικανών του Τσάρλεστον, περιστατικό που χαρακτηρίστηκε ως το χειρότερο ρατσιστικό έγκλημα στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα τον βαραίνουν οι κατηγορίες για εννέα ανθρωποκτονίες και τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας καθώς επίσης και για ρατσιστικό έγκλημα με βάση τον νόμο για τα αδικήματα που υποκινούνται από το μίσος απέναντι στη φυλή ή τη θρησκεία του θύματος.

Κατά την πρώτη του εμφάνιση στο δικαστήριο αφότου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, στις 22 Ιουλίου, ο δικηγόρος του 21χρονου λευκού ρατσιστή, Ντέιβιντ Μπρακ, που είναι υπέρμαχος της ανωτερότητας της λευκής φυλής, ανέφερε ότι ο πελάτης του ήταν έτοιμος να δηλώσει ένοχος, όμως οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς δεν έχουν ακόμη αποσαφηνίσει αν θα ζητήσουν την καταδίκη του σε θάνατο ή όχι.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ομοσπονδιακός δικαστής Μπρίστοου Μάρτσαντ χρειάστηκε περίπου μισή ώρα για να αναγνώσει ολόκληρο το κατηγορητήριο. Υπέρ της απόδοσης δικαιοσύνης τάχθηκε και ο πάστορας της εκκλησίας, Νόρβελ Γκοφ, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η διαδικασία ξεκίνησε. Είναι ένα μακρύ ταξίδι αλλά είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη»

Η δίκη του Ρουφ αναμένεται ότι θα ξεκινήσει σε περίπου έναν χρόνο.