Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε ότι δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες συγγραφής νέου Συντάγματος και σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις αυτή την στιγμή επικεντρώνονται στα θέματα της διακυβέρνησης, του εδαφικού και του περιουσιακού.

Σχολιάζοντας σχετική αναφορά του Ειδικού Συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Άϊντε, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως, όταν οι δύο πλευρές φτάσουν κοντά στη λύση, θα πρέπει να ετοιμαστεί Σύνταγμα, το οποίο να αποτυπώνει την κατάσταση πραγμάτων επί της συμφωνίας που θα υπάρξει.

Εξάλλου, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα πραγματοποίησης κοινής συνάντησης Αναστασιάδη – Ακιντζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα βρίσκεται ως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, για να παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ – και θα έχει ως είθισται, διμερή συνάντηση με τον Μπαν Κι Μουν, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο ίδιος ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπερ Άιντε, δήλωσε ότι «η μοντέρνα φιλοσοφία και σχολή σκέψης, είναι ότι υπάρχουν δικαιώματα και για τον ιδιοκτήτη και στον χρήστη περιουσίας».

Ο Ε. Άιντε, που είχε χωριστές συναντήσεις με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί, ανέφερε ότι στο πλαίσιο ευρωπαϊκής λύσης θα εξεταστούν ποιες είναι οι θεραπείες που μπορεί να βρεθούν, για να μην υπάρχουν προβλήματα μέσα από τη διαδικασία στο θέμα του περουσιακού.