Οι Ταλιμπάν δήλωσαν σήμερα ότι «δεν είναι ενήμεροι» για έναν νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών με την Καμπούλ μέχρι το τέλος της εβδομάδας και δεν έκαναν κανένα σχόλιο για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ανώτατος ηγέτης τους, μουλάς Όμαρ, έχει πεθάνει.

«Τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ειρηνευτικές συνομιλίες πρόκειται να διεξαχθούν πολύ σύντομα (…) είτε στην Κίνα είτε στο Πακιστάν», αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι Ταλιμπάν στην ιστοσελίδα τους στο διαδίκτυο. «Το πολιτικό μας γραφείο (…) δεν είναι ενήμερο για την ύπαρξη της διαδικασίας αυτής», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση των Ταλιμπάν μετά τη χθεσινοβραδυνή ανακοίνωση των αφγανικών αρχών, σύμφωνα με την οποία ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, ο μουλάς Όμαρ, πέθανε πριν από δύο χρόνια σε νοσοκομείο στο Καράτσι του Πακιστάν.

Μετά την πτώση των Ταλιμπάν ως αποτέλεσμα της εισβολής ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών έπειτα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2011, φήμες έκαναν συχνά λόγο για θάνατο του μουλά Όμαρ, ο οποίος, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, είχε βρει καταφύγιο στο γειτονικό Πακιστάν μετά την πτώση του καθεστώτος του.

Οι αφγανικές αρχές κατηγορούν από καιρό το Πακιστάν ότι καθοδηγεί από μακριά τους Ταλιμπάν, που μάχονται εναντίον των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και των αφγανών συμμάχων τους, ή ότι «κρατά στο χέρι» στελέχη των Ταλιμπάν προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει σε μία στιγμή που θα κριθεί κατάλληλη για την Ισλαμαμπάντ.

Όμως, στις αρχές Ιουλίου, το Πακιστάν διοργάνωσε στο Μουρέ, τουριστικό θέρετρο στους λόφους της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ, μία πρώτη επίσημη συνάντηση ανάμεσα σε στελέχη των Ταλιμπάν και σε εκπροσώπους της κυβέρνησης της Καμπούλ προκειμένου να δρομολογήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.

Και πακιστανικές και αφγανικές πηγές ανακοίνωσαν την έναρξη, την Παρασκευή (αύριο), ενός νέου γύρου συνομιλιών στη διάρκεια του οποίου αναμένεται να συζητηθεί το ακανθώδες θέμα μίας κατάπαυσης του πυρός. Ωστόσο η ανακοίνωση του θανάτου του μουλά Όμαρ και η επίσημη αντίδραση των Ταλιμπάν μπορεί να περιπλέξουν τη συνέχιση αυτών των συνομιλιών.