Ζούμε μια μοναδική ιστορική ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού, γιατί «τα αστέρια έχουν ευθυγραμμιστεί» και υπάρχει βούληση και εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο ηγετών, δηλώνει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έϊντε, ο οποίος θεωρεί πως ίσως βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να συνταχθεί το νέο Σύνταγμα της επανενωμένης Κύπρου.

Μιλώντας χθες βράδυ στη Λεμεσό, σε δημόσια συζήτηση για το Κυπριακό ,που οργάνωσε ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, με τίτλο «Σχεδιάζοντας το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον!», ο κ. Eϊντε εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα πως είναι ο κυπριακός λαός που θα αποφασίσει για το μέλλον του.

Υποδεικνύοντας πως από το πρώτο δείπνο που παρακάθισε με τους δυο ηγέτες, διαισθάνθηκε την ετοιμότητα τους για να αλλάξουν το μέλλον του τόπου, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ είπε πως «σε όλες τις επίσημες και κοινωνικές συναντήσεις αυτό έχει επιβεβαιωθεί» και ότι «αυτή είναι μια στιγμή ιστορικής ευκαιρίας, γιατί τα αστέρια έχουν ευθυγραμμιστεί και υπάρχει η βούληση και η εμπιστοσύνη και από τους ηγέτες των δυο πλευρών, προκειμένου να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα», αναφέρει το Sigmalive.

Διαμήνυσε παράλληλα πως δεν μπορούν μόνοι τους οι δυο ηγέτες να λύσουν το Κυπριακό, αλλά χρειάζονται τη στήριξη του ίδιου του κυπριακού λαού, του επιχειρηματικού κόσμου, των ΜΜΕ, των εκπαιδευτικών, των πολιτικών, της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι θα πρέπει παράλληλα να διατηρούν κριτική σκέψη και άποψη και να εμπλακούν ενεργά και εποικοδομητικά στη προσπάθεια επανένωσης του νησιού.

«Έχουν επιτευχθεί πάρα πολύ μεγάλα πράγματα, αλλά απομένει πάρα πολλή δουλειά, πριν οι δυο ηγέτες μπορέσουν να πούνε ότι έχουν μια συμφωνία που θα υποβληθεί μπροστά στο λαό», είπε και υπογράμμισε ότι όταν συμβεί αυτό, ο καθένας θα πρέπει να είναι έτοιμος να τοποθετηθεί με τη ψήφο του.

Έτοιμη για λύση εμφανίζεται η Τουρκία

Την ίδια ώρα, ο κ. Εϊντε εξέφρασε τη βεβαιότητα του πως, πέραν της θετικής στάσης των δυο ηγετών και του καλού κλίματος που επικρατεί μεταξύ των δυο πλευρών, σήμερα και η ίδια η Τουρκία παρουσιάζεται έτοιμη για τη λύση του Κυπριακού.

«Ίσως τώρα να βρισκόμαστε πολύ κοντά για να γραφτεί ένα νέο Σύνταγμα. Ίσως να έχετε ένα νέο Σύνταγμα το οποίο θα συνταχθεί το 2015 ή το 2016», δήλωσε ο Έσπεν Μπαρθ Εϊντε, λέγοντας πως η σύνταξη του και μόνο θα αποτελέσει πρόκληση, αφού «πρέπει να συγγράψετε ένα Σύνταγμα του 21ου αιώνα και δεν υπάρχουν πολλά Συντάγματα του 21ου αιώνα. Δεν μπορείτε να συντάξετε ένα Σύνταγμα του 2015 ή το 2016 και να φαίνεται πως έχει συνταχθεί παλαιότερα. Πρέπει να είναι κάτι το οποίο έχει γραφτεί για σήμερα, ένα σύγχρονο, μοντέρνο Σύνταγμα» είπε.

Υπάρχει μακρύς δρόμος

Εκφράζοντας την εκτίμηση πως η νέα διαδικασία μπορεί να επιτύχει ο κ. Εϊντε διερωτήθηκε πώς μπορεί να μην είναι αισιόδοξος, όταν μετά από κάθε συνάντηση διαπιστώνεται πραγματική πρόοδος.

«Υπάρχει, ωστόσο, μακρύς δρόμος, δεν υπάρχει τελική συμφωνία και οι δυο ηγέτες χρειάζονται ενθάρρυνση και φρέσκες ιδέες και να νιώσουν ότι βρίσκονται στον ορθό δρόμο», είπε και πρόσθεσε ότι «τώρα υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας το οποίο πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, όχι απλώς για να επιτύχουμε μια οποιαδήποτε συμφωνία, αλλά μια καλή συμφωνία».

Η Ε.Ε. δεν θα σταματήσει να δηλώνει το προφανές, ότι δηλαδή το υφιστάμενο στάτους κβο είναι ανεπίτρεπτο και δεν ωφελεί κανέναν, ανέφερε από την πλευρά του ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, εκφράζοντας την πλήρη στήριξη της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Τους τελευταίους μήνες, είπε, βλέπουμε τη σελίδα να γυρίζει και πως, μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων, οι συνθήκες για μια συμφωνία λύσης στο Κυπριακό, έχουν πλέον ωριμάσει. «Η ΕΕ θα βρίσκεται εδώ να βοηθήσει και μετά την επανένωση. Είμαστε μια Ένωση της αλληλεγγύης και θα βοηθήσουμε την Κύπρο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ως επανενωμένη χώρα», συμπλήρωσε.