Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν την επίσκεψή του στο Πεκίνο, ανέφερε ότι η χώρα του είναι ανοικτή σε μια βελτιωμένη προσφορά από την Κίνα στον διαγωνισμό για ένα αμυντικό πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, επέλεξε το 2013 την κινεζική εταιρεία China Precision Machinery Import and Export Corp ως την προτιμητέα υποψήφιο για την ύψους 3,4 δισεκ. δολαρίων συμφωνία, προκαλώντας τις ανησυχίες των ΗΠΑ και της Δύσης για την ασφάλεια και τη συμβατότητα του όπλου αυτού με τα συστήματα του ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια η συμφωνία με την Κίνα ατόνησε και η Τουρκία άρχισε και πάλι διαπραγματεύσεις με αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες για την αγορά του πρώτου αμυντικού πυραυλικού συστήματός της μεγάλου βεληνεκούς. Η Άγκυρα ανακοίνωσε πως η Κίνα δεν ανταποκρίθηκε σε όλες τις απαιτήσεις της συμφωνίας.

«Η πιο κατάλληλη προσφορά ήρθε από την Κίνα, όμως ορισμένες εξελίξεις οδήγησαν σε καθυστερήσεις. Θα επανέλθουμε στα θέματα αυτά στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού. Αν λάβουμε μια πρόταση που να εμπλουτίζει την προσφορά, θα τη δούμε θετικά», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα πριν αναχωρήσει για την Κίνα.

Η Τουρκία έχει δώσει μικτά μηνύματα για το αν θα ενσωματώσει ή όχι το σύστημα στην υποδομή του ΝΑΤΟ.

Στη διάρκεια του διαγωνισμού, η αμερικανική εταιρεία Raytheon κατέθεσε προσφορά με το αμυντικό πυραυλικό σύστημά της Patriot. Ο γαλλο-ιταλικός όμιλος Eurosam, ο οποίος ανήκει στην πολυεθνική ευρωπαία κατασκευάστρια πυραύλων MBDA και στη γαλλική Thales, ήρθε δεύτερος στον διαγωνισμό.

Η Ρωσία απορρίφθηκε στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού, όμως εξακολουθεί να θέλει να προμηθεύσει αυτή ένα πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρα – μια προοπτική που θα δημιουργούσε επίσης ανησυχίες στο ΝΑΤΟ.