Περισσότεροι από 1.800 μετανάστες διεσώθησαν και 13 σοροί ανασύρθηκαν χθες σε πέντε επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Μεσόγειο μεταξύ της Ιταλίας και της βόρειας Αφρικής, ανακοίνωσε σήμερα η ιταλική ακτοφυλακή.

«Συντονίσαμε πέντε διαφορετικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης Τρίτων και συνολικά 1.810 άνθρωποι διασώθηκαν, ενώ ανασύρθηκαν 13 σοροί από ένα από τα πλοία αυτά», δήλωσε εκπρόσωπος της ακτοφυλακής.

Τα αίτια θανάτου των 13 αυτών προσφύγων δεν έχουν γίνει γνωστά. Και οι 13 επέβαιναν σε ένα σκάφος, το οποίο μετέφερε συνολικά 522 ανθρώπους, σύμφωνα με την ακτοφυλακή.

Ένα ιρλανδικό στρατιωτικό πλοίο διέσωσε τους μετανάστες που επέβαιναν σε αυτό το σκάφος και ανέσυρε τις σορούς των 13 προσφύγων.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που δόθηκαν στην δημοσιότητα την 10η Ιουλίου, περισσότεροι από 150.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης από τις αρχές του έτους, οι μισοί στην Ιταλία, όπου οι φετινές αφίξεις είναι περισσότερες ακόμη και από το ρεκόρ που είχαν σημειώσει το 2014, και οι άλλοι μισοί στην Ελλάδα, όπου υπάρχει μια εκθετική αύξηση.

Περισσότεροι από 1.900 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους φέτος ανοιχτά της Λιβύης στην προσπάθειά τους να φτάσουν μέσω θαλάσσης στην Ευρώπη.