Ο αγωγός φυσικού αερίου που συνδέει το Ιράν με την Τουρκία δέχθηκε επίθεση στο τουρκικό έδαφος αργά χθες το βράδυ και διεκόπη η ροή φυσικού αερίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, όπως και η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Botas.

«Η έκρηξη προκάλεσε μια πυρκαγιά. Αλλά καταφέραμε να την σβήσουμε γρήγορα. Η ροή φυσικού αερίου θα επαναληφθεί όταν θα έχει επισκευαστεί ο αγωγός φυσικού αερίου», επισήμανε ο Γιλντίζ σε ανακοίνωσή του, την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ήδη γίνονται εργασίες αποκατάστασης, αλλά ακόμη δεν έχει καταστεί σαφές πότε θα επαναληφθεί η ροή, δήλωσε παράλληλα αξιωματούχος της Botas.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν έχει ζητήσει επιπρόσθετη ποσότητα φυσικού αερίου από άλλες χώρες και ότι δεν υπάρχει έλλειψη για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης απέδωσαν την ενέργεια αυτή δολιοφθοράς, την ευθύνη για την οποία δεν έχει αναλάβει ακόμη καμία οργάνωση, στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για παρόμοια σαμποτάζ.

Το PKK έχει πολλαπλασιάσει τις επιχειρήσεις του κατά των δυνάμεων τις τάξης εδώ και αρκετές ημέρες σε όλη την νοτιοανατολική Τουρκία. Χθες το βράδυ, το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων απέδωσε σε αυτό την δολοφονία ενός χωροφύλακα στην επαρχία Μους, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι.

Το Ιράν είναι μετά την Ρωσία ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Τουρκίας, η οποία εξαρτάται πολύ από το εξωτερικό για τον εφοδιασμό της σε ενέργεια.