Με αποχή από το νέο κοινοβούλιο της Τουρκίας- κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανάληψη των εκλογών- προειδοποιούν οι κούρδοι βουλευτές μετά την απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου να στερήσει την έδρα σε κούρδο πολιτικό λόγω καταδίκης του για «προπαγάνδα υπέρ ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης», όρος που παραπέμπει στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Η έφεση που είχε υποβάλει ο Χατίπ Ντιτσλέ στην απόφαση με την οποία είχε καταδικαστεί για διασπορά τρομοκρατικής
προπαγάνδας και στην επιβολή ποινής φυλάκισης 20 μηνών, απορρίφθηκε.

Οποιαδήποτε καταδίκη για κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία που επισύρει την επιβολή ποινής φυλάκισης μεγαλύτερης των τριών ετών σημαίνει αυτόματα πως ο καταδικασθείς δεν έχει δικαίωμα να εκλεγεί βουλευτής.

Ο Ντιτσλέ, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το κουρδικό Κόμμα για την Ειρήνη και την Δημοκρατία (BDP), είναι ένας από τους έξι νέους βουλευτές οι οποίοι βρίσκονται σήμερα έγκλειστοι στις φυλακές για σχέσεις με το PKK.

«Είτε θα μπούμε στη βουλή με 36 βουλευτές είτε δεν θα μπούμε καθόλου. Η απόφαση του Εκλογικού Συμβουλίου είναι απαράδεκτη τόσο για το λαό του Ντιγιάρμπακιρ, όσο και για άλλους στην περιοχή», δήλωσε η Φιλίζ Κοτσαλί, συμπροεδρεύουσα στο BDP.

«Πρέπει αμέσως το Εκλογικό Συμβούλιο και ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν να βρουν λύση. Η απόφαση αυτή αψηφά τη λαϊκή βούληση και είναι προκλητική, άδικη και παράνομη», πρόσθεσε.

Εάν πάνω από 28 βουλευτές, ή 5% του συνόλου των μελών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, παραιτηθούν, αυτό θα σήμαινε ότι πρέπει να γίνουν επαναληπτικές εκλογές για την αναπλήρωση των εδρών που θα μείνουν κενές.