Έκκληση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να αφήσουν τη διένεξη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στις ενδιαφερόμενες χώρες απηύθυνε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσούι Τιανκάι, προσθέτοντας ότι μία αμερικανική ανάμειξη θα περιέπλεκε την κατάσταση.

Ο κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών επέμεινε ότι τα πρόσφατα επεισόδια δεν προκλήθηκαν από την Κίνα και ότι το Πεκίνο ανησυχεί για τη συχνότητα των προερχόμενων από άλλες χώρες προκλήσεων στην περιοχή.

Η ένταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας αυξήθηκε τον περασμένο μήνα εξαιτίας ανησυχιών ότι η Κίνα υιοθετεί μία επιθετικότερη στάση στην περιοχή, όπου εδαφικές διεκδικήσεις προβάλλονται από πολλές χώρες όπως το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ.

Οι μεγαλύτερες διεκδικήσεις στη θαλάσσια αυτή περιοχή προβάλλονται από την Κίνα, εκτείνονται σε μία περιοχή 1,7 εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων και περιλαμβάνουν τα αρχιπελάγη Σπράτλι και Πάρασελ.

Πολεμικά πλοία του Βιετνάμ και της Κίνας συμμετείχαν χθες σε κοινές ασκήσεις στον Κόλπο του Τονκίν, σύμφωνα με τα βιετναμικά μέσα ενημέρωσης, σε μία ένδειξη ότι η ένταση στην περιοχή αμβλύνεται.