Σε ηλικία 94 ετών, απεβίωσε χθες ο γάλλος δημοσιογράφος και συγγραφέας Ζαν Λακουτύρ, βιογράφος μερικών από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του 20ου αιώνα, όπως ο Σαρλ ντε Γκωλ και ο Χο Τσι Μινχ, όπως ανακοίνωση η οικογένειά του.

«Έσβησε ειρηνικά στο σπίτι του» στο Ρουσιγιόν (νότια Γαλλία), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η κόρη του, η Ντομινίκ Μιολάν-Λακουτύρ. Πρόσθεσε πως το Σεπτέμβριο θα οργανωθεί στο Παρίσι μια επιμνημόσυνη τελετή ως φόρος τιμής.

Ως δημοσιογράφος υπήρξε επί 20 χρόνια συνεργάτης της εφημερίδας αναφοράς “Le Monde” και υπήρξε από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της αποαποικιοποίησης, πριν αφιερωθεί στη συγγραφή μνημειωδών βιογραφιών των μεγάλων προσωπικοτήτων του 20ου αιώνα.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, οι γάλλοι συγγραφείς Φρανσουά Μοριάκ και Αντρέ Μαλρό, ο πατέρας του ανεξάρτητου Βιετνάμ Χο Τσι Μινχ, ο αιγυπτιολόγος Σαμπολιόν, οι γάλλοι πρόεδροι Σαρλ ντε Γκωλ και Φρανσουά Μιτεράν…: οι γεμάτες πάθος βιογραφίες που συνέγραψε τον προώθησαν στην πρώτη γραμμή της γαλλικής πνευματικής σκηνής.

Γεννημένος στις 9 Ιουνίου 1921 στο Μπορντώ (νοτιοδυτική Γαλλία), ο Ζαν Λακουτύρ υπήρξε στο τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου ακόλουθος Τύπου του στρατηγού Λεκλέρκ. Βρέθηκε στην Ινδοκίνα, όπου συναναστράφηκε τους μεγάλους πρωταγωνιστές του αγώνα για την ανεξαρτησία, από τον στρατηγό Γκιάπ μέχρι τον Χο Τσι Μινχ.

Ο Ζαν Λακουτύρ έφυγε στη συνέχεια για το Μαρόκο, όπου έγραφε τις ομιλίες του στρατάρχη Ζουέν, ο οποίος ήταν τότε στρατιωτικός διοικητής αυτής της γαλλικής αποικίας. Στη συνέχεια ο Λακουτύρ έγινε δημοσιογράφος.

Συνεργάτης των εφημερίδων Combat, France-Soir και του περιοδικού Nouvel Observateur, διετέλεσε από το 1957 έως το 1975 ρεπόρτερ μεγάλων θεμάτων της εφημερίδας Le Monde. Ήταν ανταποκριτής στο Αλγέρι όταν ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία της Αλγερίας, της οποίας υπήρξε ένας από τους πρώτους δηλωμένους υποστηρικτές.

Ο Ζαν Λακουτύρ έγινε στη συνέχεια ένας πολυγραφότατος βιογράφος, μερικές φορές αμφιλεγόμενος, κι ένας παθιασμένος παρατηρητής του αιώνα του. Έγραψε περίπου 60 βιβλία αφιερωμένα σε μεγάλες ιστορικές φυσιογνωμίες, αλλά και στο ράγκμπι, τον πρόεδο Κένεντι, τον Σταντάλ ή τον Μοντεσκιέ.

Από το 1984 έως το 1986 εξέδωσε μια μεγάλη βιογραφία του ντε Γκωλ σε τρεις τόμους και το 1991-92 μια μνημειώδη ιστορία των Ιησουιτών, που χαιρετίσθηκαν από πολλούς ειδικούς.

Δημοφιλής στο ευρύ κοινό και μεταξύ των διανοουμένων, ο Ζαν Λακουτύρ επικρίνεται από ορισμένους που υποστηρίζουν πως έχει την τάση να «αγιογραφεί» και να είναι μερικές φορές «περιποιητικός» στις αφηγήσεις του για την άμεση ιστορία.

«Μεγάλος συγγραφέας με ζωή εξίσου πλούσια με τις βιογραφίες του, ο Ζαν Λακουτύρ θα παραμείνει μια πολύ μεγάλη συνείδηση για την αριστερά και τη Γαλλία», έγραψε στο Twitter ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.