Ο Νορβηγός νεοναζί Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, που αιματοκύλησε τη χώρα του πριν από τέσσερα χρόνια, κέρδισε μια θέση στο Πανεπιστήμιο του Όσλο και θα μπορέσει να σπουδάσει από το κελί του, στην απομόνωση της φυλακής όπου κρατείται. «Πληροί τα κριτήρια. Θα τηρήσουμε τους κανόνες και θα τον δεχτούμε» δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Όλε Πέτερ Ότερσεν, σημειώνοντας ότι οι κρατούμενοι μπορούν να φοιτήσουν αρκεί να έχουν καλούς βαθμούς.

Πολλοί Νορβηγοί εξέφρασαν οργή όταν ο Μπρέιβικ, ο άνθρωπος που σφαγίασε 77 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους έφηβους, και δεν έχει δείξει καμία μεταμέλεια για την πράξη του αιτήθηκε να παρακολουθήσει ένα τριετές πρόγραμμα για να αποκτήσει πτυχίο στις πολιτικές επιστήμες. Ορισμένοι από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Όσλο είχαν ζήσει από κοντά την επίθεση και επέζησαν ενώ άλλοι είχαν φίλους ή συγγενείς που σκοτώθηκαν.

«Καταλαβαίνω ότι το θέμα προκαλεί έντονα συναισθήματα. Εκείνος προσπάθησε να κατεδαφίσει το σύστημα. Εμείς πρέπει να παραμείνουμε πιστοί σ’ αυτό», συνέχισε ο Ότερσεν.

Η σχολή που επέλεξε ο 36χρονος Μπρέιβικ περιλαμβάνει και μαθήματα που αφορούν τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον σεβασμό των μειονοτήτων.

Στις 22 Ιουλίου 2011 ο μακελάρης Μπρέιβικ πυροδότησε μια βόμβα στο κέντρο του Όσλο, σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους. Στη συνέχεια, πήγε σε ένα κοντινό νησάκι όπου βρισκόταν η θερινή κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος και άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 69 ανθρώπους. Σήμερα ο Μπρέιβικ κρατείται στην απομόνωση και δεν θα του επιτραπεί να παρακολουθεί τις διαλέξεις ή τα σεμινάρια στο Πανεπιστήμιο. Δεν θα έχει καμία άμεση επαφή με τους καθηγητές, παρά μόνο με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους στους οποίους θα παραδίδει τις εργασίες του.

«Θα σπουδάσει αποκλειστικά στο κελί του» διαβεβαίωσε ο Ότερσεν. Ο Μπρέιβικ θα έχει στη διάθεσή του βιβλία, όμως δεν θα του επιτραπεί να έχει πρόσβαση στο Ίντερνετ. Την επόμενη εβδομάδα οι αρχές σχεδιάζουν να παρουσιάσουν στο Όσλο μια έκθεση, το «Κέντρο 22 Ιουλίου» που θα περιλαμβάνει πληροφορίες και εκθέματα σχετικά με τις επιθέσεις.