Κάθε οικογένεια έχει από ένα μέλος να χαλά το καλό της όνομα και το κύρος εντός της κοινωνίας, ακολουθώντας λες μια απαρέγκλιτη νομοτέλεια που αποδεικνύει ότι ο Θεός έχει χιούμορ. Τα λέμε «μαύρα πρόβατα» γιατί αψηφούν κάθε πιθανότητα και χαρίζουν στη φαμίλια χαρακτηρισμούς που θα μπορούσε στα σίγουρα να κάνει χωρίς. Άλλα μαύρα πρόβατα ντροπιάζουν την οικογένεια και κηλιδώνουν την κληρονομιά της, ενώ άλλα δεν ακολουθούν απλώς την πεπατημένη προσπαθώντας να ξεχωρίσουν από μόνα τους. Όπως κι αν έχει το πράγμα, είναι το βαρύ όνομα της οικογένειας που φέρνει συνήθως την προσοχή πάνω τους…

Τόμας Έντισον ο Νεότερος

blaccheepepe1 Ανεξαρτήτως άποψης για το ποιόν του πολυεφευρέτη, ο Τόμας Άλβα Έντισον ο Πρεσβύτερος έκανε το όνομά του χρυσωρυχείο, αφήνοντας γερή παρακαταθήκη για τους γιους του. Ο μεγαλύτερος, ο Τόμας Άλβα Έντισον ο Νεότερος, προσπάθησε να ακολουθήσει τα πατρικά βήματα και να γίνει εφευρέτης, αν και δεν είχε καμία τύχη, κι έτσι άνοιξε χημική εταιρία και αργότερα ηλεκτροδοτική, καθώς το όνομα και μόνο των Έντισον ήταν ικανό να μαγνητίζει τους επενδυτές. Ο ίδιος αποτύγχανε όμως σε κάθε επιχειρηματική απόπειρά του, όπως και στις εφευρέσεις του φυσικά: ποιος να πιστέψει ότι ο Ηλεκτρομαγνητικός Ζωοδότης του ήταν η πανάκεια για κάθε αρρώστια, από προβλήματα όρασης και ακοής μέχρι ρευματισμούς και ψυχιατρικές νόσους; Ο «Ντας», όπως τον έλεγαν οι φίλοι, αφού κατάφερε να χρεοκοπήσει τη δική του ηλεκτροδοτική εταιρία(!), ίδρυσε μια νέα επιχείρηση με λαμπτήρες πυρακτώσεως, επίσης παταγώδης αποτυχία. Κάθε του απόπειρα τη διαφήμιζε μάλιστα ως την «τελευταία εφεύρεση του Έντισον» ή «από το μυαλό του Τόμας Έντισον» προσπαθώντας να εξαργυρώσει την πατρική φήμη. Ο Ντας βρέθηκε στο τέλος καταχρεωμένος και έγινε αντικείμενο έρευνας για υπεξαίρεση, αναγκάζοντας τον πατέρα του να τον σύρει στα δικαστήρια για να σταματήσει να χρησιμοποιεί το βαρύ όνομα των Έντισον στις δουλειές του!

Τζέιμς Καπόνε

blaccheepepe2 Υπό άλλες συνθήκες, ο Τζέιμς Καπόνε θα ήταν το καμάρι της οικογένειας, έτσι στυλοβάτης της κοινωνίας όπως ήταν. Πολέμησε με γενναιότητα στον Α’ Παγκόσμιο και παρασημοφορήθηκε και αργότερα έγινε αστυνομικός στα χρόνια της Ποτοαπαγόρευσης έχοντας στο ενεργητικό του αναρίθμητες καταδίκες. Ακόμα και στην προσωπική φρουρά του προέδρου Κούλιτζ βρέθηκε! Είχε όμως την ατυχία να είναι μέλος της διαβόητης εγκληματικής οικογένειας των Καπόνε, με τον αδελφό του Αλ να είναι ο «νονός» του οργανωμένου εγκλήματος του Σικάγου! Τα άλλα του αδέλφια, Φρανκ και Ραλφ, ήταν επίσης γκάγκστερ και κανείς στη φαμίλια του υποκόσμου δεν ήταν ευχαριστημένος που ο αδελφός τους ήταν αστυνομικός που κυνηγούσε την παράνομη διακίνηση αλκοόλ, τη βασική ενασχόληση της σπείρας. Όπως ήταν φυσικό, ο Τζέιμς δεν είχε καλές σχέσεις με το συγγενολόι του και μετά τον Πόλεμο μετακόμισε στη Νεμπράσκα, όπου και άλλαξε το όνομά του σε Ρίτσαρντ Χαρτ πριν ενταχθεί στο δυναμικό του ειδικού αστυνομικού σώματος δίωξης κατά την Ποτοαπαγόρευση. Μέχρι και την ιταλική καταγωγή του έκρυβε για να μην τον συνδέει τίποτα με τους Καπόνε. Το 1923 όμως ο Τύπος ξετρύπωσε την πραγματική ταυτότητα του δαφνοστεφανωμένου αστυνομικού, αν και αυτό λειτούργησε περιέργως θετικά για τις ενδοοικογενειακές σχέσεις, καθώς έκτοτε άρχισε να επισκέπτεται τα αδέλφια του ολοένα και πιο συχνά…

Μπένσον Φορντ ο Νεότερος

blaccheepepe3 Η βασιλική οικογένεια της αμερικανικής αυτοκίνησης ιδρύθηκε με πάσα επισημότητα όταν ο Χένρι Φορντ εγκαινίασε την ομώνυμη εταιρία του το 1903, η οποία παρέμεινε σε οικογενειακά χέρια για περισσότερο από έναν αιώνα. Με το που πέθανε ο πατριάρχης Χένρι, ο γιος Έντσελ ανέβηκε στο τιμόνι του κολοσσού και πέρασε κι αυτός με τη σειρά του τα ηνία στον πρωτότοκό του Χένρι Φορντ Β’. Η διαδοχή ακολούθησε την ίδια πεπατημένη και κάποια στιγμή πρόεδρος έγινε ο Μπένσον Φορντ ο Πρεσβύτερος, μακρινό εγγόνι του Χένρι. Ο γιος του, Μπένσον Φορντ ο Νεότερος, ήταν το μαύρο πρόβατο των Φορντ. Τεμπελχανάς και καρδιοκατακτητής, δεν είχε μυαλό για επιχειρήσεις, καθώς το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η καλοπέραση και ο ποδόγυρος. Και ο τζόγος, τα γρήγορα αυτοκίνητα και τα ναρκωτικά φυσικά! Ο πατέρας του το ήξερε αυτό καλά και δεν του έδωσε ποτέ τα ηνία της επιχείρησης, αλλά την εμπιστεύτηκε σε συμβούλιο τεχνοκρατών. Εξοργισμένος από την πατρική απόφαση, ο Μπένσον επιδόθηκε σε μακρά δικαστική διαμάχη για την ιδιοκτησία του ομίλου στη δεκαετία του 1980, αν και τον βάρυναν τόσο μια σειρά από συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών όσο και μια περίεργη υπόθεση με χρηματιστηριακή απάτη…

Βασιλιάς Γεώργιος Δ’

blaccheepepe4 Η βασιλική δυναστεία του Ανόβερου άφησε βαθιά το σημάδι της στην αυλή της Βρετανίας, αν και δεν είχαν όλα της τα μέλη την ίδια αίγλη. Και όταν μιλάμε για τον Γεώργιο Δ’, μιλάμε ίσως για τον χειρότερο μονάρχη που πέρασε ποτέ από τον θρόνο της Αγγλίας! Ο πατέρας του, Γεώργιος Γ’, δεν ήταν επίσης τίποτα φοβερό, καθώς πέρασε στα κατάστιχα της Ιστορίας ως ο τρελός βασιλιάς που έχασε την Αμερική. Αν και ο έξαλλος τρόπος ζωής του γιου και η παροιμιώδης μαλθακότητά του θα τον έκαναν εθνικό όνειδος πολύ πριν ανέβει στον θρόνο το 1820. Οι ξακουστοί χοροί του και η στρατιά των ερωμένων του τον μετέτρεψαν σταδιακά σε έναν άρρωστο και ατημέλητο άντρα και στα τελευταία χρόνια της ζωής του σπάνια έβγαινε από τα προσωπικά του διαμερίσματα. Κι έτσι όταν πέθανε κανείς δεν έκλαψε τον εκλιπόντα βασιλιά, καθώς η περιφρόνηση του λαού ήταν πασιφανής…

Οσάμα μπιν Λάντεν

blaccheepepe5 Σήμερα το όνομα των μπιν Λάντεν σημαίνει για τη Δύση ένα και μόνο ένα πράγμα: τη διεθνή τρομοκρατία. Κι έτσι ξεχνάμε ότι το όνομα ανήκει επίσης σε έναν κατασκευαστικό κολοσσό της Μέσης Ανατολής! Ο σαουδικός όμιλος Μπινλαντίν ιδρύθηκε το 1931 από τον Μοχάμεντ μπιν Λάντεν (ή Μπινλαντίν) και μέχρι τη δεκαετία του 1950 ήταν πια κολοσσός, έτσι προσωπικές σχέσεις καθώς διατηρούσε ο πρόεδρός του με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, κάτι που του εξασφάλιζε παχυλά συμβόλαια για δημόσια έργα. Όταν πέθανε ο Μοχάμεντ, άφησε πίσω του κάπου 54 γιους και κόρες, με τον μεγαλύτερο όλων, τον Μπακρ, να αναλαμβάνει τα ηνία της εταιρίας και άλλους 13 να βρίσκουν τελικά τη θέση τους στο διοικητικό συμβούλιο αλλά και σε θέσεις ευθύνης. Η οικογένεια των μπιν Λάντεν γνώριζε τις εξτρεμιστικές απόψεις του Οσάμα και από τη δεκαετία του 1990 άρχισαν να τον βάζουν σταδιακά στο περιθώριο. Το 1994 η δυναστεία τον αποκήρυξε από μέλος της, αν και η συζήτηση δεν έχει κοπάσει στη Σαουδική Αραβία για το αν και πόση οικονομική βοήθεια έλαβε ο Οσάμα από τη ζάμπλουτη οικογένειά του στην ίδρυση της αλ-Κάιντα…