Υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν σήμερα την αστυνομία της ΠΓΔΜ ότι ασκεί βία κατά μεταναστών που βρίσκονται συνωστισμένοι στην ουδέτερη ζώνη με την Ελλάδα και προσπαθούν να εισέλθουν στην επικράτεια της ΠΓΔΜ, με σκοπό να συνεχίσουν το ταξίδι τους στη Σερβία και από εκεί στην Ουγγαρία, με τελικό προορισμό κάποια χώρα της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης.

Η Μερσίχα Σμαΐλοβιτς από τη μη κυβερνητική οργάνωση «Legis» στα Σκόπια, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή περίπου 2.000-3.000 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ (σ.σ. στις περιοχές μετά τους Ευζώνους και την Ειδομένη) και πως η αστυνομία της ΠΓΔΜ, μαζί με ειδικές δυνάμεις, δεν τους επιτρέπει να εισέλθουν στην επικράτεια της ΠΓΔΜ και από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους στη Σερβία. Όσοι από αυτούς κατορθώνουν και εισέρχονται στην ΠΓΔΜ, καταγγέλλουν, σύμφωνα με την Σμαΐλοβιτς, ότι στην προσπάθειά τους αυτή πέφτουν θύματα κακοποίησης από τη μεριά της αστυνομίας και φέρουν εμφανή τραύματα στο σώμα τους.

Η εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής αυτής οργάνωσης καταγγέλλει ακόμη ότι παρά το γεγονός πως η Βουλή της ΠΓΔΜ ψήφισε πρόσφατα νόμο, σύμφωνα με τον οποίο όποιος μετανάστης εισέρχεται στην ΠΓΔΜ λαμβάνει αυτομάτως τριήμερη άδεια παραμονής, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορεί να κινείται ελεύθερα και στο τέλος να εγκαταλείπει τη χώρα, κάτι τέτοιο δεν εφαρμόζεται συστηματικά.

Οι αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ γνωστοποίησαν χθες ότι δύο αστυνομικοί συνελήφθησαν επειδή χορηγούσαν σε μετανάστες άδειες τριήμερης παραμονής έναντι χρηματικού ανταλλάγματος.

Η κ. Σμαΐλοβιτς αναφέρει ακόμη ότι η κατάσταση δεν είναι δραματική μόνο στην ουδέτερη ζώνη της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, αλλά και σε αυτή της ΠΓΔΜ με την Σερβία, όπου επίσης έχουν συνωστιστεί αρκετοί μετανάστες.

Την ίδια κατάσταση περιέγραψε και η εκπρόσωπος του τοπικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Ουρανία Πίροφσκα, η οποία σημείωσε ότι μεταξύ των μεταναστών που είναι εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και σε αυτήν της ΠΓΔΜ με τη Σερβία είναι και αρκετές γυναίκες και μικρά παιδιά και μάλιστα αρκετοί από αυτούς είναι δυο-τρεις ημέρες χωρίς νερό και φαγητό.