Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε χθες ότι είναι έτοιμος να οργανώσει μια νέο σύνοδο των κρατών που πολεμούν εναντίον της Μπόκο Χαράμ, η οποία έχει υποστεί μια σειρά ηττών τους τελευταίους μήνες στην εκστρατεία της για την εγκαθίδρυση ενός ισλαμικού κράτος στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Ο Ολάντ έκανε τη δήλωση αυτή μετά τη συνάντησή του στην πρωτεύουσα του Καμερούν με τον ομόλογό του Πολ Μπιγιά.

Το Καμερούν συμμετέχει σε μια συμμαχία κρατών της περιοχής, όπως και ο Νίγηρας και το Τσαντ, που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις της Νιγηρίας εναντίον της Μπόκο Χαράμ φέτος.

«Η Νιγηρία και το Καμερούν χρειάζεται να έχουν άριστες σχέσεις… για να συνεργάζονται. Αυτό ανταποκρίνεται στο πνεύμα που είχαμε στην τελευταία μας σύνοδο στο Παρίσι για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων όσον αφορά τη Μπόκο Χαράμ, η απειλή της οποίας δυναμώνει», τόνισε ο Ολάντ.

«Είμαι έτοιμος να οργανώσω μια νέα σύνοδο, αμέσως μόλις οι πρόεδροι μου δώσουν μια ημερομηνία, ώστε να μπορέσουμε να δράσουμε καλύτερα μαζί», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας. Η σύνοδος στο Παρίσι για να συμφωνηθεί η λήψη μέτρων εναντίον της Μπόκο Χαράμ είχε πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2014.

Νωρίτερα φέτος, η Μπόκο Χαράμ κατείχε μεγάλα τμήματα της βορειοανατολικής Νιγηρίας και αύξανε τις επιθέσεις της σε γειτονικά κράτη, γεγονός που ώθησε τους ηγέτες των χωρών της περιφέρειας να αναλάβουν δράση για να καταστείλουν τους ισλαμιστές, που κατέγραφαν μεγάλα κέρδη έπειτα από έξι χρόνια ανταρτοπολέμου.

Οι επιχειρήσεις των στρατών της περιοχής έχουν απωθήσει τους ισλαμιστές από το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που έλεγχαν και ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι δηλώνει ότι θέλει να συντρίψει ό,τι απομένει από τη Μπόκο Χαράμ.

Όμως οι ισλαμιστές προχωρούν σε ενέργειες αντιποίνων κι επιτέθηκαν σε προάστια μιας πολιτειακής πρωτεύουσας χθες, κλιμακώνοντας τις ενέργειές τους αυτή την εβδομάδα, που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 150 άνθρωποι.