Στη δικαιοσύνη προσέφυγε σήμερα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, καταγγέλλοντας ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υπέκλεπταν τις επικοινωνίες του κατά τη διάρκεια του 2011.

Η μήνυση κατατέθηκε στην ομοσπονδιακή εισαγγελία της Καρλσρούης με τις κατηγορίες της κατασκοπείας και της «προσβολής του απορρήτου της αλληλογραφίας» επισήμανε στον ιστότοπό του το περιοδικό.

Ένα «απόρρητο έγγραφο της καγκελαρίας υποδηλώνει ότι το Spiegel παρακολουθούταν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες το 2011» σημειώνεται.

Σύμφωνα με το περιοδικό η CIA είχε ειδοποιήσει τον συντονιστή των υπηρεσιών πληροφοριών στους κόλπους της καγκελαρίας, Γκούντερ Χάις, ότι το Der Spiegel διέθετε μια πηγή εντός της γερμανικής κυβέρνησης.

Οι επικοινωνίες μεταξύ αυτής της πηγής, ενός κρατικού λειτουργού που συνεργαζόταν με τον Χάις και του περιοδικού «αναφέρονται με σαφή τρόπο σε ένα απόρρητο σημείωμα της καγκελαρίας», συνεχίζει το περιοδικό. Λίγο μετά ο κρατικός υπάλληλος είχε μετατεθεί σε μια βοηθητική υπηρεσία χωρίς να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του, τονίζεται.

Η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε τις καταγγελίες ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου, στην οποία υποστηρίχθηκε ότι η μετάθεση του υπαλλήλου έγινε για λόγους προϋπολογισμού, σύμφωνα με το Der Spiegel.

H υπόθεση εξετάζεται από την κοινοβουλευτική επιτροπή έρευνας για τις υποκλοπές που έκανε η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), γράφει το Der Spiegel, που υπογραμμίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έκανε το παραμικρό για ξεκαθαρίσει την κατάσταση.