Στο 9% έπεσε το ποσοστό  δημοτικότητας της κεντροαριστερής προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, στο χαμηλότερο δηλαδή  επίπεδο αφότου είχε αναδειχθεί στην εξουσία την 1η Ιανουαρίου 2011, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου CNI και της εταιρείας Ibope που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Πριν συμπληρωθούν έξι μήνες από την έναρξη της δεύτερης θητείας της, η Ντίλμα Ρουσέφ βλέπει τη δημοτικότητά της να κατακρημνίζεται λόγω του τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς στη γιγαντιαία δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της Βραζιλίας, την Petrobras, μια υπόθεση που έχει αμαυρώσει τη φήμη μιας πλειάδας στελεχών του Κόμματος Εργατών (PT), του οποίου ηγείται, την ώρα που η οικονομία έχει βρεθεί σε τέλμα και ο πληθωρισμός, όπως και η ανεργία, αυξάνονται. Η πρόεδρος είναι ακόμη αντιμέτωπη με μια πολιτική κρίση στην κυβερνητική της συμμαχία.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το ποσοστό των αρνητικών γνωμών για τις επιδόσεις της κυβέρνησης υπό τη Ρουσέφ έχει αυξηθεί στο 68%, την ώρα που μόλις ένα 21% εμφανίζεται ικανοποιημένο για το κυβερνητικό έργο, ενώ το 1% “δεν γνωρίζει” ή δεν απαντά για το ζήτημα.

Τον περασμένο Μάρτιο η δημοτικότητα της προέδρου βρισκόταν στο 12% και οι αρνητικές γνώμες στο 64%, ενώ οι θετικές στο 23%.

Η Ρουσέφ, άλλοτε αντάρτισσα η οποία βασανίστηκε επί δικτατορίας, επανεξελέγη με οριακή διαφορά τον Νοέμβριο του 2014 για νέα τετραετή θητεία.

«Η δημοτικότητα της προέδρου (…) έφθασε σε νέο αρνητικό ρεκόρ», σημειώνεται στην έρευνα, στην οποία διευκρινίζεται πως η μεγαλύτερη πτώση της σημειώθηκε μεταξύ των πολιτών που έχουν «χαμηλά εισοδήματα», κατοικούν «στο βορειοανατολικό» τμήμα της Βραζιλίας, δεν έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης και είναι «ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών».

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την 18η ως την 21η Ιουνίου σε δείγμα 2.002 πολιτών σε 141 πόλεις κι έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±2%.