Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) διείσδυσαν σήμερα στη συριακή πόλη Ταλ Αμπιάντ, στα σύνορα με την Τουρκία, και έθεσαν εκ νέου υπό τον έλεγχό τους μια συνοικία, δύο εβδομάδες αφότου τους είχαν εκδιώξει από την πόλη οι Κούρδοι μαχητές, ανέφερε μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Ένας εκπρόσωπος των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) επιβεβαίωσε την παρείσφρηση των τζιχαντιστών και πρόσθεσε ότι διεξάγονται μάχες στην πόλη.

«Ένας πυρήνας του ΙΚ διείσδυσε και κατέλαβε εξ εφόδου μια συνοικία στο ανατολικό τμήμα της πόλης», δήλωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

«Οι Κούρδοι μαχητές προσπαθούν να περικυκλώσουν τους τζιχαντιστές και να τους εμποδίσουν να προελάσουν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι μάχες, ανέφερε ακόμη ο Άμπντελ Ραχμάν, συνεχίζονται σε αυτή την πόλη η οποία αποτελούσε, για έναν χρόνο και πλέον, προπύργιο των τζιχαντιστών, πριν αυτοί εκδιωχθούν από τους Κούρδους έπειτα από ανελέητες μάχες.

Ο εκπρόσωπος των YPG, ο Ρεντούρ Χαλίλ, εξήγησε από τη δική του πλευρά ότι «πολλές δεκάδες» μαχητές του ΙΚ «παρεισέφρησαν» σε έναν τομέα υπό κουρδικό έλεγχο, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει έναν απολογισμό των μαχών.

Οι YPG, με την υποστήριξη των Σύρων ανταρτών, είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους την Ταλ Αμπιάντ την 16η Ιουνίου, χάρη και στην από αέρος υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ ο οποίος διεξάγει μια εκστρατεία εναντίον των τζιχαντιστών.

Οι μάχες ανάγκασαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από το χάος του πολέμου και να καταφύγουν στην Τουρκία. Αλλά μετά την κουρδική επικράτηση, πολλοί είχαν επιστρέψει στα σπίτια τους.

Οι κουρδικές δυνάμεις μάχονται εναντίον του ΙΚ σε πολλές περιοχές κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία. Τον περασμένο Ιανουάριο, είχαν απωθήσει τους τζιχαντιστές από την παραμεθόρια πόλη Κομπάνι, δυτικότερα, την οποία είχε καταλάβει το ΙΚ τέσσερις μήνες νωρίτερα.

Μολαταύτα, αρνούμενοι να δεχθούν την ήττα τους, οι τζιχαντιστές παρεισέφρησαν ξανά στο Κομπάνι την 25η Ιουνίου, χρησιμοποιώντας ως αιχμή του δόρατος της επίθεσής τους 4 οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικές ύλες που οδηγούσαν βομβιστές-καμικάζι και εν συνεχεία καταλαμβάνοντας κτίρια και δολοφονώντας πάνω από 200 ανθρώπους, πριν εκδιωχθούν εκ νέου από την πόλη.