Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε σε συνέντευξή του σήμερα ότι μπορεί να υπονομευθεί η επιχειρούμενη ανάκαμψη και να προκύψει νέα παγκόσμια οικονομική κρίση «στην περίπτωση που το αμερικανικό Κογκρέσο δεν αυξήσει το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού».

Ο Ομπάμα, μιλώντας στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου NBC «Today» δήλωσε ότι εμπιστεύεται «κατά λέξη» τις δηλώσεις Ρεπουμπλικάνων ηγετών ότι «επιθυμούν να αποφευχθεί μία νέα παγκόσμια οικονομική κρίση», ενώ πρόσθεσε ότι προσδοκά ο χειρισμός της αύξησης του ανώτατου ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού «να γίνει με συνετό τρόπο».

«Η καλή πίστη και η αξιοπιστία όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρέχει τη βασική υποστήριξη όχι μόνον στον τρόπο ζωής μας… αλλά και τη βασική στήριξη στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Επί του παρόντος, ενδέχεται να έχουμε μία επανάληψη της οικονομικής κρίσης, εάν εμείς εξαντλήσουμε, πρακτικά, όλα τα περιθώρια. Άρα, όλο τον ερχόμενο μήνα θα πρέπει να εργαζόμαστε σκληρά, προσδοκώ όμως να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση να αυξήσουμε το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού», είπε ο Ομπάμα.

Στα μέσα Μαΐου ο αμερικανικός ομοσπονδιακός δανεισμός για το τρέχον οικονομικό έτος ανήλθε σε 14.294 δισεκατομμύρια δολάρια, το ανώτατο προκαθορισμένο όριο δανεισμού, με συνέπεια χωρίς μία προηγούμενη έγκριση νέου ανώτατου ορίου δανεισμού το αμερικανικό δημόσιο να μη μπορεί να δανείζεται από τις χρηματαγορές.

Μεσολάβησαν κάποιοι χειρισμοί της ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, που διευκόλυναν αυτήν την πιστωτική «ασφυξία», όμως σε καμία περίπτωση η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να είναι λειτουργική μετά τις 2 Αυγούστου, αναφέρουν πληροφορημένες πηγές στο Καπιτώλιο.

Προς το παρόν, όμως, στο Κογκρέσο οι σχετικές διαβουλεύσεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων «βρίσκονται σε αδιέξοδο», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.