Χωρίς εκπλήξεις αναμένονται τα αποτελέσματα των εκλογών που διεξάγονται σε όλη την τουρκική επικράτεια. Οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν σταθερά τη νίκη του κυβερνητικού κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης, με ποσοστά που ξεπερνούν, για τρίτη φορά, τις μέχρι τώρα εκλογικές επιδόσεις του κόμματος.

Το ερώτημα ωστόσο στις εκλογές αυτές είναι αν η άνετη αυτή νίκη θα εξασφαλίσει στο κόμμα του Ερντογάν τα δύο τρίτα των βουλευτών της εθνοσυνέλευσης, ποσοστό που απαιτείται για την ολοκλήρωση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που θα απαλλάξουν την Τουρκία οριστικά από το στρατιωτικό σύνταγμα του 1982.

Τις τελευταίες μέρες η δημόσια ζωή στην Τουρκία κυριαρχείται από την έκκληση του περιοδικού ECONOMIST που ζήτησε από τους Τούρκους ψηφοφόρους να στηρίξουν την αντιπολίτευση, «να ψηφίσουν κατά του αυταρχισμού», όπως χαρακτηριστικά έγραψε στο κύριο άρθρο του το περιοδικό, για το ύφος της εξουσίας του κ. Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές και εκλογολόγοι σημειώνουν ότι η επέμβαση αυτή βρετανικού τύπου θα έχει το αντίστροφο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο, γιατί θίγει λεπτές ευαισθησίες της τουρκικής κοινής γνώμης που δεν συμπαθεί εξωτερικές επεμβάσεις τα εσωτερικά της. Τον κίνδυνο αυτόν αγνόησε, ωστόσο, ο αρχηγός του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Kόμματος της αντιπολίτευσης, που υιοθέτησε το άρθρο και παρατήρησε ευχαριστημένος ότι «η διεθνής κοινότητα κατάλαβε επιτέλους την πραγματική φύση τους AKP.

Οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι τα στοιχεία που ενισχύουν την εκλογική συμπεριφορά του κυβερνητικού κόμματος, είναι η εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη -πρωτοφανής για την τουρκική ιστορία- η πολιτική σταθερότητα που πασιφανώς έχει επιτρέψει την οικονομική αυτή ανάπτυξη, αλλά και η τουρκική εξωτερική πολιτική που υπό την ηγεσία των Ερντογάν και Νταβούτογλου βρίσκεται κοντύτερα στις προσδοκίες και τις αντιλήψεις του εκλογικού σώματος.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το εκλογικό σώμα είναι πολωμένο και ότι ελάχιστες είναι οι μετακινήσεις από το ένα πολιτικό στρατόπεδο στο άλλο.

Οι λίστες των υποψηφίων στις εκλογές αυτές είναι ριζικά ανανεωμένες σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Το κυβερνητικό κόμμα έχει αποκλείσει από τις λίστες των υποψηφίων παλαιότερα στελέχη που έχουν υπηρετήσει δύο, τρεις ή και περισσότερες φορές στην εθνοσυνέλευση και έχει ενισχύσει την κοινοβουλευτική του ομάδα με νεότερα στελέχη που προέρχονται πολλές φορές από τη δημόσια διοίκηση. Πρέσβεις, ανώτατοι λειτουργοί του υπουργείου Οικονομικών και Εσωτερικών έχουν συμπεριληφθεί σε εκλόγιμη θέση σε πάρα πολλά από τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Αλλαγές σημειώνονται και στα ψηφοδέλτια της αντιπολίτευσης όπου έχουν περιληφθεί πολλοί από τους προφυλακισμένους κατηγορούμενους στρατιωτικούς, για εμπλοκή σε απόπειρες πραξικοπημάτων και στην υπόθεση Εργκενεκόν.

Αλλαγές σημειώνονται, επίσης, και στα ψηφοδέλτια του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης MHP, απ΄ όπου αναγκάστηκαν να παραιτηθούν σημαντικά στελέχη μετά από σκάνδαλο που ξέσπασε με τη διαρροή φωτογραφιών και βίντεο που ενέπλεκαν τα στελέχη αυτά σε ερωτικές – σεξουαλικές ιστορίες.