Αν έχετε 800.000 ευρώ στην άκρη και δεν ξέρετε πού να τα διαθέσετε, τότε η απάντηση βρίσκεται σε κάποια από τις περιζήτητες πόλεις και νησιά του κόσμου, από τη Νέα Υόρκη ως το Σίδνεϊ και τη Μύκονο, στις οποίες μπορείτε να αγοράσετε μια πολυτελή κατοικία, για επένδυση ή και ιδιόχρηση, χαρακτηριστικά και προοπτικές ανάπτυξης. Κάποιες περιοχές σε όλον τον πλανήτη, όπως το Λονδίνο, βρίσκονται ήδη στην κορυφή των τιμών στα ακίνητα, ενώ κάποιες άλλες υπόσχονται να ανέβουν σίγουρα και γρήγορα.

Η Ελλάδα, λόγω κρίσης, έχει υποστεί μεγάλη πτώση στις τιμές των ακινήτων και δη των πολυτελών κατοικιών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ευκαιρίες για όσους διαθέτουν οικονομική άνεση. Οι τιμές στην αγορά εξοχικών κατοικιών στη χώρα μας έχουν εμφανίσει μείωση 50%, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο τα ακίνητα έχουν παρουσιάσει αύξηση της τάξης του 2,8% κατά μέσο όρο. Στον παγκόσμιο χάρτη υπάρχουν πολλές επιλογές για όσους έχουν και σκοπεύουν να ξοδέψουν 800.000 ευρώ για ακίνητο, ακόμη και για όσους θέλουν η κατοικία να συνδυάζει το κοσμοπολίτικο, με την προοπτική υψηλού μισθώματος αλλά και την ευκαιρία να απολαύσουν τον ήλιο και την πολιτισμική κουλτούρα όπου διαλέξουν να επενδύσουν. Ακολουθούν ορισμένες ενδιαφέρουσες προτάσεις όπως δημοσιεύονται στην εφημερίδα Το Βήμα:

Χονγκ Κονγκ, Κίνα
Το Golden Valley Μansion στο νησί του Χονγκ Κονγκ αποτελεί ένα ασφαλές λιμάνι για τους επενδυτές τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ένα συγκρότημα κατοικιών που χτίστηκε το 1970 αλλά διαδόθηκε πολύ από τους ομογενείς και πολλά ανακαινισμένα διαμερίσματα βρίσκονται αυτή την περίοδο στην αγορά προς πώληση. Η παγκόσμια οικονομική κρίση έφερε μια πτώση της τάξης του 30% το 2008 στις τιμές των ακινήτων στο Χονγκ Κονγκ, αλλά τώρα έχουν ανακάμψει. Σημειώστε ότι οι μισθώσεις ακινήτων στο Χονγκ Κονγκ είναι 12% πιο υψηλές από το Λονδίνο και 35% από τη Νέα Υόρκη. Η τιμή ενός διαμερίσματος στο Golden Valley Μansion ξεκινά από 800.000 ευρώ.

Λονδίνο,Αγγλία
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο αποτελούν μια καλή επιλογή για όσους θέλουν να επενδύσουν σε αυτή την πρωτεύουσα, καθώς αναμένεται να προσελκύσει πολλούς τουρίστες για το αθλητικό γεγονός. Το Landmark είναι μια ανάπτυξη δύο πύργων με διαμερίσματα, 31 και 45 ορόφων ο καθένας, το οποίο βρίσκεται 3 μίλια από το κεντρικό στάδιο όπου θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οπότε ένα διαμέρισμα των 800.000 ευρώ σε αυτούς τους πύργους μπορεί να ενοικιαστεί υψηλά σε τουρίστες με μεγάλη οικονομική δυνατότητα. Μετά τους αγώνες η αξιοποίηση (ενοικίαση ή και πώληση) του ακινήτου μπορεί να προέλθει από στελέχη στον οικονομικό και διοικητικό τομέα που κατακλύζουν το Λονδίνο και αποτελούν το 80% των αγοραστών της.

Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Το Μανχάταν μοιάζει να είναι το όνειρο των επενδυτών ακινήτων, αφού το 75% των κατοικιών προς ενοικίαση διατηρεί υψηλά μισθώματα, αν και υπάρχουν κάποια πισωγυρίσματα. Στη Νέα Υόρκη επικρατεί ένα ειδικό ιδιοκτησιακό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο οι υπάρχοντες ιδιοκτήτες αποφασίζουν αν και ποιοι θα είναι οι νέοι αγοραστές και μάλιστα αυτές οι κατοικίες είναι φθηνότερες από τα διαμερίσματα της ελεύθερης αγοράς. Οι ιδιοκτήτες αυτών των «κλειστών» κατοικιών πρέπει να εγκρίνουν τους νέους αγοραστές.

Λος Άντζελες, ΗΠΑ
Η αγορά των ακινήτων στην πόλη των αγγέλων, μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, παρουσιάζει μικρή αύξηση τιμών, ενώ σύμφωνα με αναλυτές το 2011 θα σημειώσει αρνητικό ρεκόρ 16ετίας όσον αφορά την κατασκευή νεόδμητων κατοικιών. Αυτή την περίοδο κάποιες περιοχές θεωρούνται ώριμες και αναμένεται να ανακάμψουν, όπως η Wilshire περιοχή, βόρεια του Μπέβερλι Χιλς. Οι τιμές των κατοικιών έπεσαν κατά 25% περίπου από το 2007 ως το 2009, αλλά από τότε οι τιμές δείχνουν να σταθεροποιούνται και μια σχετική έρευνα υποστηρίζει ότι οι τιμές στα μεσαία και ακριβά ακίνητα έχουν εμφανίσει αύξηση της τάξης του 2% τους τελευταίους 6 μήνες.

Μουμπάι, Ινδία
Αυτή είναι μια ακόμη περιοχή που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή για όσους θέλουν να επενδύσουν σε ακίνητα. Οχι μόνο η πόλη είναι ακριβή (ένα διαμέρισμα είναι τρεις φορές πιο ακριβό από ό,τι στο Νέο Δελχί), αλλά πολλοί κατασκευαστές έχουν οφειλές και απειλείται η ολοκλήρωση των κατοικιών. Για τους τολμηρούς όμως και για όσους έχουν σχέσεις με ινδικές οικογένειες- διότι τυπικά η νομοθεσία το απαιτεί για αγορά ακινήτου από αλλοδαπούς- η ανταμοιβή μπορεί να είναι υψηλή. Οι τιμές ακινήτων εμφάνισαν αύξηση της τάξης του 20% το προηγούμενο έτος. Τα δυτικά προάστια της πόλης ελκύουν αγοραστές υψηλού εισοδήματος, ενώ φθηνότερες ιδιοκτησίες υπάρχουν στα νέα, βόρεια προάστια.

Σίδνεϊ, Αυστραλία
Αν έχετε συγγενείς, δουλειές ή απλώς σας γοητεύει η ήπειρος των καγκουρό, τότε το Σίδνεϊ ενδείκνυται για αγορά κατοικίας. Αν μάλιστα έχετε 800.000 ευρώ, τότε μπορείτε να αγοράσετε ένα σπίτι στο Waterfront, μια ανάπτυξη από διαμερίσματα, τα οποία βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης και βρίσκονται σε ένα καινούργιο προάστιο, το Wentworth Ρoint.