Ένα μπουκάλι σαμπάνιας πουλήθηκε σήμερα στην τιμή ρεκόρ των 30.000 ευρώ. Το 200 ετών μπουκάλι Veuve Cliquot ήταν μέρος ενός φορτίου που βρέθηκε σε ναυάγιο στη Βαλτική την περσινή χρονιά. Το ρεκόρ το κρατούσε μέχρι σήμερα ένα μπουκάλι Dom Perignon ροζέ του 1959 το οποίο είχε πωληθεί για 27.600 ευρώ προ τριετίας.

Στο ίδιο ναυάγιο είχε βρεθεί κι άλλο ένα σπάνιο μπουκάλι, ένα Juglar –οίκος της Σαλόν που δεν υπάρχει πια- το οποίο πωλήθηκε στην ίδια δημοπρασία στην τιμή των 24.000 ευρώ. Να σημειωθεί πως η αρχική τιμή είχε οριστεί και στις δύο περιπτώσεις στα 10.000 ευρώ.

“Ο αγοραστής είναι από την Ασία και αγόρασε δύο μπουκάλια”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σαμάνθα Κομπόνο, εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών Acker Merrall & Condit ο οποίος ειδικεύεται στα κρασιά.

Το ναυάγιο στο οποίο βρέθηκαν τα κρασιά χρονολογείται μεταξύ του 1825 και 1830 και τοποθετείται κοντά στο αυτόνομο φινλανδικό αρχιπέλαγος του Άαλαντ. Τα έσοδα της δημοπρασίας θα διατεθούν σε διοργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος στη Βαλτική στο πλαίσιο της προώθησης της θαλάσσιας αρχαιολογίας και της ναυτιλιακής ιστορίας της περιοχής.