Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να επενδύσει σχεδόν 25 δισ. ρούβλια (800 εκατ. δολάρια) για την κατασκευή του κοσμοδρομίου Βοστότσνι, στην περιοχή του Αμούρ, στην Άπω Ανατολή, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η κυβέρνηση θα επενδύσει 24,7 δισ. ρούβλια για να κατασκευάσει μέσα σε τρία χρόνια το κοσμοδρόμιο Βοστότσνι. Ελπίζω ότι το κοσμοδρόμιο θα διασφαλίσει την απόλυτη ανεξαρτησία της Ρωσίας στις διαστημικές δραστηριότητές της», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης.

Μέχρι σήμερα η Ρωσία εκτοξεύει όλους τους ρωσικούς και τους ξένους δορυφόρους της από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στο γειτονικό Καζακστάν. Η Μόσχα καταβάλει ετησίως στο Καζακστάν ενοίκιο 115 εκατ. δολαρίων για να χρησιμοποιεί το Μπαϊκονούρ.

Παράλληλα, οι ρωσικές αρχές αποφάσισαν να επενδύσουν φέτος περίπου 100 δισ. ρούβλια (3,3 δισ. δολάρια) στο διαστημικό τομέα. «Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα στο διάστημα και να ενισχύσουμε σημαντικά τη θέση της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά των διαστημικών υπηρεσιών», πρόσθεσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.