«Η Κύπρος εξακολουθεί να υποφέρει από κατοχή μέρους του εδάφους της από τα τουρκικά στρατεύματα, είναι θύμα εγκλήματος πολέμου και εποικισμού» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σε δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του ο ύπατος αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία, Γιάννης Ιακώβου.

Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι με τον εποικισμό αλλοιώνεται η ταυτότητα των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι ξεσηκώνονται ενάντια στην παρουσία των εποίκων. Πρόσθεσε ότι στην Κύπρο υπάρχει ένας πολυπολιτισμικός χαρακτήρας και μαζί Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι «θα πρέπει να οικοδομήσουμε μια πολυπολυτισμική ομόσπονδη Κύπρο που να είναι χώρος ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, ένας καλός πρεσβευτής της Ε.Ε. προς τους γείτονές μας, τις Αραβικές και τις άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Τουρκίας».

Όπως υπογράμμισε, «η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει πως αν πραγματικά επιθυμεί να καταστεί πλήρες μέλος της Ε.Ε. – και εμείς, αν και θύματα κατοχής των τουρκικών στρατευμάτων, υποστηρίζουμε την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. – πρέπει να γίνει ευρωπαϊκή χώρα, με ευρωπαϊκές παραδόσεις, διασφαλίζοντας τις ευρωπαϊκές αρχές και φυσικά, να διασφαλίζει μια φιλική γειτονία με την Κύπρο, η οποία είναι κράτος μέλος της Ε.Ε., κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών και όλων των άλλων σημαντικών διεθνών οργανισμών. Έτσι η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο και τους έποικους και να αφήσει τη δυνατότητα στους Κύπριους να συμφιλιωθούν και να ζήσουν ξανά ως αδέλφια και παιδιά της άγιας γης, της Κύπρου».

Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Αυστραλίας για την πρόσκληση να επισκεφθεί τη χώρα και εξέφρασε ευγνωμοσύνη για «τη μακρόχρονη φιλία της Αυστραλίας, την αμοιβαία κατανόηση και αμοιβαία αλληλεγγύη μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών». Εξέφρασε, τέλος, τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη της Κύπρου προς την Αυστραλία, σε σχέση με τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών που έπληξαν πέρυσι τη χώρα.