Η πρώτη εβδομάδα κινητοποιήσεων των «Αγανακτισμένων» της 15ης Μαΐου στην Ισπανία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης Puerta del Sol.

Σύμφωνα με έναν από τους εκπροσώπους του κινήματος που ξεκίνησε στις 15 Μαΐου από το Ίντερνετ η κινητοποίηση των νεαρών «αγανακτισμένων» άρχισε να μειώνεται.

Και παρόλο που το «εναλλακτικό χωριό» που έχει στηθεί στην πλατεία της Μαδρίτης συνεχίζει να επεκτείνεται, οι συγκεντρώσεις στις οποίες συμμετείχαν όλα τα βράδια της περασμένης εβδομάδας χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, έχουν αυτή την εβδομάδα μικρότερο μέγεθος.

«Το πνεύμα παραμένει αλώβητο, αλλά η κινητοποίηση έχει κάπως μειωθεί, μετά την ευφορία της αρχής. Τώρα δουλεύουμε πιο ήρεμα, συνεχίζουμε να οργανωνόμαστε ώστε το κίνημα να συνεχιστεί ακόμη κι αν ο καταυλισμός στην Puerta del Sol εξαφανιστεί», δήλωσε ο Πάμπλο Πριέτο, ένας από τους εκπροσώπους του κινήματος αυτού, βιολόγος που είναι άνεργος εδώ και πέντε μήνες.

Ο καταυλισμός είναι και σήμερα καλά οργανωμένος, με περίπτερα που διαθέτουν τρόφιμα, με ιατρείο και με παιδικό σταθμό. Νέα αυτοσχέδια περίπτερα έχον δημιουργηθεί, όπως ένα για… φεμινιστική ενημέρωση.

Το κίνημα αποφάσισε να διατηρήσει τον καταυλισμό μέχρι τουλάχιστον την ερχόμενη Κυριακή. «Για τη συνέχεια δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει τίποτε. Η ιδέα είναι να δημιουργηθούν συνελεύσεις σε όλες τις συνοικίες για να διαδώσουμε τις προτάσεις μας για μια δικαιότερη δημοκρατία» σχολίασε ο Πάμπλο Πριέτο.

Οι «αγανακτισμένοι» πρόκειται να οργανώσουν το Σάββατο συνελεύσεις σε διάφορες γειτονιές της Μαδρίτης, πριν αποφασίσουν την Κυριακή σχετικά με τη συνέχεια του κινήματος.

Το κίνημα αυτό, το οποίο γεννήθηκε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, θέτει πολλά ζητήματα, από την ανεργία ως τη διαφθορά των πολιτικών, από τις περικοπές των μισθών ως τις υπερβολές του καπιταλισμού.
Δεν είναι κομματικό και συνασπίζει πολίτες απ’ όλα τα στρώματα, νέους, άνεργους ή συνταξιούχους.