Στις λεπτομέρειες για τους ελέγχους ασφαλείας των 143 πυρηνικών αντιδραστήρων που βρίσκονται στο ευρωπαϊκό έδαφος συμφώνησαν οι υπηρεσίες πυρηνικής ενέργειας των χωρών της Ε.Ε. Αυτή αποτελεί μια προσπάθεια να αποτραπεί ένα πυρηνικό δυστύχημα ανάλογο με αυτό της Φουκουσίμα, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν το Μάρτιο να υποβάλουν τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας σε ένα «τεστ αντοχής», όμως από τότε οι ειδικοί των εθνικών υπηρεσιών ατομικής ενέργειας συζητούν τις λεπτομέρειες.

Ο Γκύντερ Έτινγκερ, o επίτροπος αρμόδιος για την Ενέργεια, ήθελε οι έλεγχοι αυτοί να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο διευρυμένοι και να περιλαμβάνουν ακόμα και την απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων, όμως άλλες υπηρεσίες, όπως αυτή της Γαλλίας, επέμειναν πως κάτι τέτοιο πρέπει να το χειριστούν αποκλειστικά οι υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες επισήμαναν πως η συμφωνία ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ, με την Αυστρία να είναι η τελευταία χώρα που ενέκρινε το κείμενο, λεπτομέρειες του οποίου δεν έγιναν γνωστές.

Πολλοί από τους 143 αντιδραστήρες της Ε.Ε. είναι ηλικίας 30 ετών και πάνω.