Αρνείται το εθνικιστικό και ευρωσκεπτικιστικό φινλανδικό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών να συμμετάσχει στην κυβέρνηση της χώρας, επειδή η Φινλανδία δήλωσε χθες Τετάρτη ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει το ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης της Πορτογαλίας.

«Είναι κρίμα που ο μόνος νικητής των (βουλευτικών) εκλογών (της 17ης Απριλίου) δεν μετέχει στην κυβέρνηση», δήλωσε ο αρχηγός των Αληθινών Φινλανδών Τίμο Σόινι μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο MTV3.

«Θα είμαστε ένα αυστηρό και σκληρό αντιπολιτευόμενο κόμμα», τόνισε.

Οι Αληθινοί Φινλανδοί είναι πλέον η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη με 39 από τις 200 έδρες του κοινοβουλίου, πίσω από τους συντηρητικούς του Εθνικού Συνασπισμού (44 έδρες), στον ηγέτη των οποίων Γιούρκι Κατάινεν ανατέθηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης, και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (42 έδρες).

Οι Αληθινοί Φινλανδοί είχαν δηλώσει κατά την προεκλογική εκστρατεία ότι θα αρνηθούν να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση που θα δεχόταν να υποστηρίξει τα ευρωπαϊκά σχέδια χρηματοπιστωτικής στήριξης, κυρίως της Πορτογαλίας.

Χθες το βράδυ ο Κατάινεν ανακοίνωσε ότι η Φινλανδία είναι έτοιμη να υποστηρίξει το σχέδιο διάσωσης της Πορτογαλίας  έπειτα από συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στον Εθνικό Συνασπισμό και τους σοσιαλδημοκράτες.