Η κυβέρνηση της Συρίας προσπαθεί να περάσει το μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα ότι τα χειρότερα πέρασαν και πως σιγά-σιγά και παρά τη διεθνή κατακραυγή για τη συνεχιζόμενη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών, αλλά και τις κυρώσεις κατά στελεχών του καθεστώτος, η εσωτερική ένταση στη χώρα εκτονώνεται και η κατάσταση περνάει ξανά υπό τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας του καθεστώτος του Μπασάρ αλ- Άσαντ.
Έτσι λοιπόν την ώρα που τα τεθωρακισμένα του στρατού παίρνουν επίκαιρες θέσεις ακόμα και σε προάστια της Δαμασκού, ενώ πόλεις όπως η Ντεράα, η Χομς και η Μπανίας, ουσιαστικά τελούν υπό πολιορκία από τις δυνάμεις καταστολής, όντας εδώ και εβδομάδες πλέον χωρίς ηλεκτρική ενέργεια και τηλεπικοινωνίες, η κυβέρνηση διαμηνύει προς το διεθνή παράγοντα ότι οι δυνάμεις ασφαλείας ελέγχουν πλέον τα προπύργια της ανταρσίας σε όλη τη χώρα μετά από επτά εβδομάδες διαδηλώσεων.
«Ελπίζω ότι γινόμαστε μάρτυρες του τέλους αυτής της ιστορίας», δήλωσε στους New York Times ο σύμβουλος του προέδρου Άσαντ, Μπουθαίνα Σααμπάν. Η δήλωση έγινε στο πλαίσιο ειδικής άδειας που δόθηκε στον ανταποκριτή της γνωστής εφημερίδας να εισέλθει στη χώρα και να παραμείνει για λίγες ώρες καθώς από την έναρξη των συγκρούσεων με τους διαδηλωτές που ζητουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις αλλά και την απομάκρυνση του Άσαντ και των συνεργατών του, οι ξένοι δημοσιογράφοι βρίσκονται υπό διωγμό.
«Νομίζω ότι περάσαμε τον κίνδυνο», συμπλήρωσε ο προεδρικός σύμβουλος.
«Αυτό το καθεστώς παίζει ένα καμένο χαρτί με το να στέλνει τα άρματα μάχης στους δρόμους των πόλεων, αλλά και με το να τις πολιορκεί ώστε να κάμψει την αντίσταση και το ηθικό των πολιτών. Ο λαός της Συρίας έχει δει το αίμα των συμπατριωτών του να ρέει. Δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούν να ξαναγίνουν υποχείρια του καθεστώτος, πολίτες χωρίς δικαιώματα», ήταν η απάντηση στους ισχυρισμούς του καθεστώτος από τον επικεφαλής των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, Σουχαίρ αλ-Ατασί από την πρωτεύουσα Δαμασκό.
Εν τω μεταξύ και παρά τους κομπασμούς του καθεστώτος για επανάκτηση του ελέγχου στα σημεία της εξέγερσης των αντικαθεστωτικών, σύμφωνα με δηλώσεις ακτιβιστών για την εκδημοκρατικοποίηση της χώρας, καινούργιες εστίες αντίστασης στην καταστολή του καθεστώτος, προστίθενται σε αυτές που υπάρχουν.
Έτσι στην πόλη Κουαμισχλί στα ανατολικά, περίπου 1000 πολίτες πραγματοποίησαν νυχτερινή πορεία διαμαρτυρίας ζητώντας την άρση του αποκλεισμού των πόλεων Χομς και Μπανίας αλλά και άλλων πόλεων και χωριών στα δυτικά, που πολιορκούνται από τα άρματα μάχης του στρατού.
Παράλληλα όπως έγινε γνωστό από πηγές προσκείμενες στους αντικαθεστωτικούς, άλλα τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Ταφάς, κατά τη διάρκεια πογκρόμ συλλήψεων που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος και που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχει οδηγήσει μέχρι τώρα περισσότερους από 300 πολίτες στα κρατητήρια.