Για την αγωνιστική του παρουσία και προσφορά κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα τιμήθηκε από τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Αυστραλός βετεράνος στρατιώτης Τόμας Ρόμπερτ Μόρις, στην κατοικία της Ελληνίδας προξένου της Μελβούρνης.

Ο Τόμας Ρόμπερτ Μόρις παρέλαβε από τον Έλληνα πρέσβη κ. Αλέξιο Χριστόπουλο, ένα ειδικό μετάλλιο από την Ελλάδα.

Κατασυγκινημένος, ο βετεράνος Αυστραλός δήλωσε: «Αυτή είναι η πιο σημαντική στιγμή της ζωής μου. Είναι κάτι το μαγικό. Τσιμπιέμαι για να διαπιστώσω αν είναι και αληθινό. Ποτέ στη ζωή μου δεν αισθάνθηκα τέτοια χαρά και συγκίνηση».

Έχοντας στο πλευρό του την επί 60 και πλέον χρόνια σύζυγό του, είπε και άλλα ο βετεράνος Αυστραλός, που συγκίνησε τους πάντες, Αυστραλούς βουλευτές, βετεράνους, ομογενείς και διπλωμάτες καθώς και τους Επισκόπους Δέρβης και Μιλητουπόλεως που ήταν εκεί.

Η εκδήλωση στην οικία της κ. Ελένης Λιανίδου έγινε στο πλαίσιο των εορτασμών για την 70ή επέτειο της Μάχης της Κρήτης, προκειμένου η Ελλάδα και, συγκεκριμένα, το Υπουργείο Άμυνας της να τιμήσει με ειδικό μετάλλιο Αυστραλούς που πολέμησαν στην Ελλάδα κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην ίδια εκδήλωση απονεμήθηκαν μετάλλια στο γιο του Ουίλιαμ Γκόρντον Λέϊτον Πάρκερ, καθώς και στο γιο και τον εγγονό των στρατιωτών Ουίλιαμ Άρθρουρ Μούλτον και Τζορτζ Τσαρλς Μάξγουελ αντίστοιχα, που επίσης πολέμησαν στην Κρήτη.

Στην ομιλία του, ο Έλληνας πρέσβης τόνισε ότι η Μάχη της Κρήτης έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελλάδας με την Αυστραλία ενώ η γενική πρόξενος κ. Λιανίδου, σημείωσε ότι «στη Μάχη της Κρήτης Έλληνες, Βρετανοί, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες έκαναν το καθήκον τους, πολεμώντας με γενναιότητα και αυταπάρνηση. Έδωσαν άνιση μάχη, προσφέροντας στον κοινό συμμαχικό αγώνα πολύτιμες ημέρες αντίστασης. Έδωσαν μάθημα ανδρείας και ομοψυχίας».

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της σημαντικής αυτής επετείου, μεγάλη ομάδα Αυστραλών πολιτικών, βετεράνων που πολέμησαν στην Κρήτη, στρατιωτικών, αλλά και πολυάριθμων ομογενών θα επισκεφθεί την Ελλάδα για να παραστεί στις εκδηλώσεις που θα γίνουν.

Στην αποστολή συμμετέχει και αυστραλιανό άγημα με επικεφαλής τον Ελληνοαυστραλό υπολοχαγό Λουκά Χάιτα, που υποστηρίζει ότι οι ρίζες των προγόνων του ανιχνεύονται στο 1821!

Στη Μελβούρνη οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν σήμερα Κυριακή με την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στο Shrine of Remembrance, αλλά και την ειδική εκδήλωση στο Ελληνοαυστραλιανό Μνημείο.