Το ενδεχόμενο προσωρινής αναστολής του καθεστώτος μετακινήσεων χωρίς την υποχρέωση βίζας για τη Σερβία ανήγγειλε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σερβία, Βένσαν Ντέζερ, σε περίπτωση που συνεχιστεί το κύμα αιτούντων άσυλο σε χώρες της Ένωσης.

«Αρχίσαμε να εξετάζουμε το ενδεχόμενο για το οποίο πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία με τα κράτη – μέλη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ανέφερε ο κ. Ντέζερ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στη διάρκεια των εγκαινίων του «Ευρωπαϊκού Πάρκου Φιλίας» στο Σβιλάινατς με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης.

Ο κ. Ντέζερ τόνισε ότι χώρες, όπως η Σουηδία, η Γερμανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο είναι υπό ασφυκτικές πιέσεις όσον αφορά το θέμα των οικονομικών μεταναστών από την περιοχή της Σερβίας.

«Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τις χώρες αυτές και πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των αιτούντων άσυλο», είπε ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Ντέζερ τόνισε ότι πρέπει να γίνουν βήματα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία και θα εξευρεθεί λύση, ώστε να μην ανασταλεί το ισχύον καθεστώς που επιτρέπει σε πολίτες της Σερβίας να ταξιδεύουν στην Ευρώπη χωρίς θεωρήσεις εισόδου.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι πρέπει να οργανωθεί ένα σύστημα για την επιστροφή των αιτούντων άσυλο στις χώρες προέλευσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, ορισμένα κράτη – μέλη της ΕΕ, όπως το Βέλγιο ζήτησαν να επανεξεταστεί το καθεστώς χωρίς βίζα για τους πολίτες της Σερβίας, αν συνεχιστεί η εισροή των αιτούντων άσυλο.

«Υπάρχει η πληροφορία ότι ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, απέστειλαν επίσημο αίτημα στην Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σεσίλια Μάλμστρομ να ξεκινήσει συζήτηση για πιθανή αναστολή του ισχύοντος καθεστώτος, αν συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που ζητούν άσυλο», υπογράμμισε.

«Η σερβική κυβέρνηση γνωρίζει το πρόβλημα και εκφράζει την ετοιμότητα να λάβει όλα τα μέτρα σε συνεργασία με τις χώρες – μέλη της Ε.Ε. για την αποτελεσματική επίλυση του», ανέφερε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε από τον Βέλγο υφυπουργό Μετανάστευσης, Μελχιόρ Βατελέ επιστολή για το θέμα της άρσης του καθεστώτος βίζας για τη Σερβία και τον αυξημένο αριθμό αιτήσεων για άσυλο, που υποβάλουν Σέρβοι υπήκοοι, επιβεβαίωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.