Τμήματα του στρατού της Συρίας με τη συνοδεία αρμάτων μάχης ενίσχυσαν την χθες τον κλοιό της πολιορκίας σε δύο πόλεις, που πρωταγωνιστούν εδώ και έξι εβδομάδες στην αιματοβαμμένη εξέγερση του λαού ενάντια στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Βαριά άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα του στρατού αναπτύχθηκαν την Τετάρτη γύρω από την πόλη Ραστάν, ενώ τμήματα του στρατού έστησαν σημεία ελέγχου στις συνοικίες που διαμένουν Σουνίτες στην πόλη Μπανίας, λίγες μόνο ημέρες μετά το αιματοκύλισμα με τους δεκάδες νεκρούς διαδηλωτές που προκάλεσε η 4η μηχανοκίνητη ταξιαρχία, υπό τη διοίκηση του αδερφού του προέδρου Άσαντ, Μαχέρ, στην πόλη Ντεράα, στο νότο, όταν άνοιξε πυρ με πολυβόλα και όλμους κατά του άοπλου πλήθους.

Οι διαδηλώσεις στη Συρία που ακολούθησαν το ντόμινο των εξεγέρσεων στον Αραβικό κόσμο και στη Βόρεια Αφρική, ενώ αρχικά περιορίζονταν σε αιτήματα που είχαν να κάνουν με μεταρρυθμίσεις και καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς, γρήγορα πήραν τη μορφή καθολικής εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ και υπέρ της εκδημοκρατικοποίησης της χώρας.

Ο πρόεδρος Άσαντ προτίμησε να αντιδράσει σπασμωδικά με κινήσεις βίαιης καταστολής της εξέγερσης, που έχουν προκαλέσει, μέσα σε διάστημα έξι εβδομάδων, το θάνατο περισσοτέρων από 560 πολιτών σύμφωνα με τους ακτιβιστές για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη χώρα, αλλά και την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας για τη σφαγή των αμάχων που εκφράστηκε ήδη αυτή την εβδομάδα με μια πρώτη σειρά κυρώσεων από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Η προσπάθεια του καθεστώτος να αποπροσανατολίσει το κίνημα των διαδηλωτών με τη μορφή κάποιων περιορισμένων μεταρρυθμίσεων εξόργισε ακόμα περισσότερο τις τάξεις των εξεγερμένων που επανήλθαν με το αίτημα πλέον της απομάκρυνσης του Άσαντ από την εξουσία.

«Η απόφαση του Άσαντ να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας κατά των διαδηλωτών αποτελεί τη μέγιστη κλιμάκωση της βίας της καταστολής και σαφές σημάδι ότι δεν τον ενδιαφέρει οποιοδήποτε ενδεχόμενο συμφιλίωσης», δήλωσε αξιωματούχος αραβικής κυβέρνησης που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Συρία.

Ο Άσαντ που ανήκει στη μειονότητα των Αλαουϊτών κυβερνάει εδώ και 11 χρόνια τη χώρα, καθώς διαδέχτηκε στην εξουσία τον πατέρα του Χαφέζ, που κυβέρνησε επί 30 έτη.

Ο πρόεδρος Άσαντ επεξέτεινε τη διείσδυση των Αλαουϊτών στις ηγετικές θέσεις του στρατού, ο οποίος πλέον ελέγχεται από Αλαουίτες αξιωματικούς και καθοδηγείται από τον αδερφό του Μπασάρ, Μαχέρ.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι οργανώσεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την περασμένη Παρασκευή άντρες των μυστικών υπηρεσιών του στρατού σκότωσαν τουλάχιστον 17 διαδηλωτές στην πόλη Ραστάν, ενώ περίπου 50 τοπικά μέλη του κυβερνώντος κόμματος Μπαάθ, παραιτήθηκαν μετά από αυτή τη σφαγή άοπλων πολιτών.

Τα τεθωρακισμένα του στρατού την Τετάρτη πήραν θέσεις γύρω και μέσα στην πόλη Ραστάν μετά την απόρριψη από τους κατοίκους της πόλης της, πρότασης του υψηλόβαθμου στην ιεραρχία στελέχους του κόμματος Μπαάθ, Σόμπχι Χάρμπ, που πρότεινε να του παραδώσουν μερικές εκατοντάδες αντικαθεστωτικών συμπολιτών τους με αντάλλαγμα να παραμείνουν τα άρματα μάχης έξω από την πόλη τους.

Στην πόλη Μπανίας ο στρατός έστησε φυλάκια ελέγχου που διαχωρίζουν τις γειτονιές των Σουνιτών από αυτές των Αλαουϊτών ενώ ήδη προχώρησαν προληπτικά στις συλλήψεις 10 Σουνιτών αντικαθεστωτικών προκειμένου να εκφοβίσουν τους αντικαθεστωτικούς.

Οι νέες κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται για την Παρασκευή μετά την καθιερωμένη προσευχή δημιουργούν μεγάλο πονοκέφαλο στο καθεστώς που με την ανάπτυξη στρατευμάτων μέσα στις πόλεις θέλει να περάσει το μύνημα στο λαό ότι είναι αποφασισμένο για όλα.