Ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση (OIM) ανακοίνωσε σήμερα ότι προετοιμάζει μια τρίτη επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στην πολιορκημένη από τις κυβερνητικές δυνάμεις πόλη Μιζουράτα, στη δυτική Λιβύη, χάρη στη δέσμευση που ανέλαβαν οι βρετανικές αρχές για τη χορήγηση πόρων.

«Είναι πιθανό να πραγματοποιήσουμε μια τρίτη αποστολή σήμερα», διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος του OIM, Τζέμινι Πάντια.

Σύμφωνα με την ίδια, το τρίτο πλοίο που θα επιτρέψει την απομάκρυνση περίπου 1.000 επιπλέον μεταναστών από τους 5.000, που εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι υπό πολύ κακές συνθήκες στην παραλιακή αυτή πόλη, μπορεί να αναχωρήσει σήμερα το βράδυ από το λιμάνι της Βεγγάζης, στην ανατολική Λιβύη, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.

Οι μετανάστες αυτοί θα μεταφερθούν από το ίδιο πλοίο που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από τον OIM σε δύο επιχειρήσεις από το τέλος της περασμένης εβδομάδας κατά τις οποίες κατέστη δυνατό να απομακρυνθούν περισσότεροι από 2.000 οικονομικοί μετανάστες που είχαν εγκλωβιστεί στη Μιζουράτα.

Τη νέα επιχείρηση απομάκρυνσης μεταναστών από την πόλη αυτή, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες μεταξύ των δυνάμεων που είναι πιστές στον Λίβυο ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι, και των αντικαθεστωτικών, επέτρεψε νέα χρηματοδότηση από τη βρετανική κυβέρνηση ύψους 1,5 εκατομμυρίου στερλινών. Αυτή προσετέθη στις δεσμεύσεις για επιπλέον δωρεές που έχουν γίνει προς τον OIM, διευκρίνισε η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, η οποία εδρεύει στη Γενεύη.